Izbornik
Naslovnica Gradovi
Nove perspektive i zapošljavanja, a građani će dobiti nove sadržaje od javnog interesa

Međunarodni natječaj za odabir partnera za projekt Batižele

NA POVRŠINI od 22 hektara na zapadnom ulazu u grad predviđa se kombinacija javnih i privatnih ulaganja
1/4
Foto: Batižele d.o.o.
Projektom Batižele napravit će se nova gradska četvrt na zapadnom ulazu u Šibenik. Planiraju se stambene zgrade, osnovna škola, glazbena i plesna škola, vrtić, multifunkcionalna dvorana, garaža, dva hotela...

Projekt Batižele, zahvaljujući kojem će Šibenik dobiti potpuno novu gradsku četvrt sa stambenim zgradama i javnim sadržajima, bio je tema na sjednici šibenskog Gradskog vijeća na kojoj su vijećnici podržali prijedlog o raspisivanju međunarodnog javnog natječaja, odnosno poziva za iskaz interesa u svrhu odabira razvojnog partnera za projekt.

Ukupno 22 hektara
Projekt Batižele je urbano oplemenjivanje 22 hektara na zapadnom ulazu u Šibenik na kojem se predviđa kombinacija javnih i privatnih ulaganja.

– Ovo ulaganje trebalo bi otvoriti nove perspektive i zapošljavanja, a građani će dobiti nove sadržaje od javnog interesa. Predmet ponude javnog poziva predstavlja zemljište ukupne površine 220.839 metara četvornih, koje uključuje i nekretnine površine 31.500 metara četvornih koje će biti izdvojene u korist javnih dionika, Grada Šibenika i Šibensko-kninske županije, i na kojima će oni graditi i financirati javne objekte. U natječaj idemo s cijelom površinom i pozivamo investitore da predaju svoju viziju i masterplan za cijelo područje Batižela, uključujući i zemljište namijenjeno za gradnju javnih objekata čija će točna lokacija biti dogovorena između društva i budućeg razvojnog partnera – pojasnila je Nina Kursar, direktorica društva Batižele d.o.o.

Foto: Batižele d.o.o.

Što se tiče javnih sadržaja, gradit će se osnovna škola, vrtić, muzička i plesna škola te vatrogasna postaja.

– Odgovornost za razvoj objekata i komunalne infrastrukture na preostalom dijelu lokacije ukupne površine od 189.339 metara četvornih je na investitoru. Predviđena je mješovita namjena: od stambene, hotela, trgovačke, javnih garaža i svih drugih objekata koje predloži budući investitor sukladno svojoj viziji razvoja područja. U pozivu smo jasno propisali uvjete, odnosno minimum koji moraju udovoljiti investitori. Tako tražimo da sagrade minimalno dva hotela, jedan s četiri i jedan s pet zvjezdica, s minimalno 380 soba, javne garaže s minimalnim kapacitetom od 570 parkirališnih mjesta, multifunkcionalnu dvoranu s 3000 sjedećih mjesta te gradnju stambenih objekata i maloprodajnih sadržaja – kaže Nina Kursar.

Što se tiče raspolaganja zemljištem, opredijelili su se za dva osnovna modela, ovisno o planiranom sadržaju.

– Stambeni objekti će se razviti putem modela kupoprodaje nekretnina, a na ostalim dijelovima lokacije uspostavit će se pravo građenja u korist razvojnog partnera na rok od 75 godina – govori direktorica Kursar. Natječaj planiraju objaviti 8. siječnja 2024. godine, a trajat će malo dulje od pola godine.

– Postupak odabira investitora podijelili smo u dvije faze, od kojih će prva trajati 6 tjedana, a druga 12 tjedana. U prvoj fazi natječaja pozivaju se zainteresirani investitori da dostave svoje iskaze interesa i potvrde svoju kvalificiranost. Odabrani kvalificirani kandidati imat će priliku u drugoj fazi dostaviti svoje obvezujuće ponude prema jasno definiranim evaluacijskim kriterijima, a koji moraju obuhvaćati, između ostalog, i okvirni plan razvoja lokacije – kaže Nina Kursar. Tijekom odabira ponuditelji će dobiti bodove na temelju financijske i tehničke izvrsnosti ponude.

– Nakon odabira razvojnog partnera on je dužan osnovati društvo posebne namjene, koje će sklopiti okvirni ugovor s društvom Batižele. Sastavni dio okvirnog ugovora bit će masterplan i poslovni plan razvojnog partnera – naglašava Nina Kursar.

Izrada UPU-a
Sukladno odredbama javnog poziva Grad Šibenik će nakon završetka natječaja pokrenuti postupak izrade urbanističkog plana uređenja u skladu s masterplanom razvojnog partnera. Nakon usvajanja UPU-a društvo Batižele će provesti postupak parcelizacije zemljišta i tek tada će budući investitor moći pokrenuti postupak dobivanja građevinskih dozvola kako bi i u konačnici započeo gradnju objekata, koja će biti fazna i očekuje se da će potrajati 10 do 15 godina.

– Cilj nam je odabrati razvojnog partnera čiji projekt predviđa najviše koristi za grad i njegove stanovnike, a da je istovremeno održiv, pouzdan i financijski stabilan kako bi se osigurala kompletna realizacija projekta u za to predviđenim rokovima – poručila je Nina Kursar.

PREIMENOVANJE Zračne luke Split stupilo je na snagu odmah nakon što je Skupština donijela odluku o njezinu preimenovanju Splitska zračna luka nosi ime svetog Jeronima Župan Boban: Sveti Jeronim sletio je u našu zračnu luku ŠIRINA staze od tri metra omogućava dvosmjerni promet biciklista i pješaka Projekt biciklističko-pješačke staze uz potok Lužnicu vrijedan 1,2 milijuna eura Otvoreno novih gotovo šest kilometara staze koja povezuje Pušću i Zaprešić OTVARANJE ovakve podružnice bit će, napominju u Gradu, veliko olakšanje za korisnike, ali i njihove roditelje Psihosocijalna podrška, poludnevni boravak, smještaj i različiti programi Otvorena podružnica Centra za odgoj i obrazovanje Lug za djecu i odrasle