Izbornik
Naslovnica Gradovi Labin
odobrena financijska potpora

Mini knjižnice na javnim mjestima za mališane

mala knjižnica
Foto: Igor Kralj/PIXSELL/Ilustracija
U drvenim kućicama će se nalaziti knjige koje će djeca moći slobodno posuđivati i ponijeti kući te nakon čitanja vratiti u kućicu kako bi i drugi uživali u njima

Za projekt 'Mala knjižnica – Kućica slova' koji je prijavljen na natječaj 'Mali projekti za bolje sutra' Zaklade za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva odobrena je financijska potpora u iznosu od 10.500 kuna.

Gradska knjižnica Labin time želi proaktivno sudjelovati u stvaranju jednog idealnog okruženja i poticajne atmosfere za promociju knjige i širenje kulture čitanja na bebe i djecu rane i predškolske dobi.

- Potaknuti Međunarodnim projektom 'Little Free Library' u koji je uključen već poveći broj država, pa i Hrvatska, a odnosi se na postavljanje mini knjižnica na javnim prostorima, želja je da našoj najmlađoj populaciji i ovim maštovitim, razigranim pristupom bude osiguran slobodan pristup knjizi, a da se roditelje potakne na korištenje i ostalih knjižničnih usluga naše Gradske knjižnice - priopćili  su iz gradske uprave.  

Kućice-knjižnice na otvorenom početak su jedne lijepe priče o knjigama u vrtiću, a planiraju se postaviti na najfrekventniju poziciju zelenih oaza u Dječjem vrtiću 'Pjerina Verbanac' – Centralni vrtić i Jaslice te u Dječjem vrtiću 'Gloria'.

Drvene kućice, nalik na kućice za ptice, imat će ulogu male knjižnice koja krije svijet mašte bez granice. U njoj će se nalaziti knjige koje će djeca moći slobodno posuđivati i ponijeti kući te nakon čitanja vratiti u kućicu kako bi drugi uživali u njima. Svako dijete, koje želi, moći će donijeti i svoju slikovnicu, koja mu više ne treba, staviti je u kućicu te tako podijeliti s drugom djecom. 

U realizaciji ovog projekta surađivat će se s lokalnim vrtićima i roditeljima, uključit će se zajednica u svakodnevnicu knjižnice, te na isti način još više uključiti Knjižnicu u život zajednice. O provedbi projekta javnost će biti informirana putem mrežnih stranica i Facebook stranice Knjižnice te lokalnih portala. 

Natječaj za male projekte 'Mali projekti za bolje sutra' raspisuje se iz sredstava osiguranih u Fondu gradova i općina za 2017. godinu.