Izbornik
Naslovnica Gradovi Jastrebarsko
potpora projektima

Ministarstvo i Grad zajednički rješavaju pitanja državnog zemljišta u Jaski

Zvonimir Novosel, gradonačelnik Jastrebarskog
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
Gradonačelnik Novosel zatražio je brzo dobivanje ugovora o pravu građenja za objekte vodospreme Hrašća i pročistača otpadnih voda

Gradonačelnik Jastrebarskog Zvonimir Novosel održao je sastanak s ministrom Goranom Marićem. Radni sastanak održan je na inicijativu gradonačelnika s ciljem aktualizacije tema oko projekata koji su vrlo važni za daljnji tijek razvoja grada Jastrebarskog, a koji stoje neriješeni jer se radi o zemljištima kojima je vlasnik Republika Hrvatska. Novosel je zatražio brzo dobivanje ugovora o pravu građenja za objekte vodospreme Hrašća i pročistača otpadnih voda, a s obzirom da se radi o EU projektima za koje su propisani rokovi provedbe.

Lokacija budućeg pročistača nalazi se na državnom zemljištu za koje je Grad isfinancirao novu geodetsku izmjeru i upis u zemljišne knjige, te tako vlastitim sredstvima sređuje preko 500 hektara državnog poljoprivrednog zemljišta. Grad je u tu svrhu utrošio više od 200.000 kuna.

Jastrebarsko zadržali pozitivan rezultat Od 128 gradova, Jaska na 20. mjestu sa stopom nezaposlenosti od samo 6 posto

Također, gradonačelnik Novosel je ministra Marića upoznao i o 11 godina dugoj problematici rješavanja prostora za jaskanske umirovljenike u ulici braće Radić u Jastrebarskom koja se bliži kraju, jer je Grad ispunio sve ugovorne obveze. Naime, Grad je uredio prostorije Općinskog suda u ulici Braće Kazić te prostorije u kojima je nekad radio Prekršajni sud. Prekršajni sud i Veterinarska inspekcija već su useljeni u novoobnovljene prostore, pa je na sastanku zatraženo da se čim prije izvrši službena primopredaja Gradu prostorija u ulici braće Radić, kako bi se iste mogle urediti za potrebe jaskanskih umirovljenika. Grad je u realizaciju tih projekata uložio gotovo milijun kuna, priopćili su iz Grada.

Nadalje, Ministar Marić upoznat je i o projektu izgradnje parkirališta za automobile i autobuse u ulici Zrinski-Frankopanskoj, koje je prijavljeno u sklopu projekta 'Promicanje održivog razvoja prirodne baštine' za što je od nadležnog ministarstva već ranije dobivena suglasnost, pa će i o toj temi, nadležno povjerenstvo, uskoro donijeti pozitivno rješenje i Gradu darovati predmetno zemljište.

Aktualna tema sastanka bila je i prostor bivše vojarne dr. Ante Starčevića u Jastrebarskom, za kojeg je Grad još 2012. godine tražio prijenos prava vlasništva, a za koje je Gradsko vijeće 2016. godine donijelo Urbanistički plan „Rakitovica 1“. Na prostoru vojarne Grad je već ranije prijavio projekte u strategiji Urbane aglomeracije Zagreb, a u planu je i provedba parcelacije sukladno UPU-u, za što je zatražena potpora Ministarstva državne imovine. Također, s obzirom da su na prostoru vojarne bespravno izgrađeni neki novi objekti, protivno važećem Urbanističkom planu, provjerit će se status tih gradnji s korisnicima prostora. Ministar Marić je također naglasio da će dijelovi vojarne predviđeni za javnu namjenu biti darovani Gradu bez naknade, dok će zemljišta za eventualnu komercijalnu namjenu biti predmet kupoprodaje.

Rukomet Poziv na trening Rukometni klub Jaska ponovno kreće s radom

Na kraju sastanka, gradonačelnik je predložio ministru Mariću da Grad Jastrebarsko u svoj napredan GIS sustav unese sve prostorne jedinice nekretnina u vlasništvu RH s područja grada, te će zatim Ministarstvu bez naknade dozvoliti pristup ovom informacijskom sustavu s ciljem jednostavnijeg i bržeg pregleda i dohvata podataka o toj državnoj imovini.

"Izuzetno sam zadovoljan rezultatima i zaključcima sastanka. Teme o kojima smo danas razgovarali od velikog su značaja za Jasku te upravo zato ne smijem dozvoliti da odu u zaborav. Ovom prilikom zahvaljujem se ministru Mariću na suradnji i vjerujem u brz i pozitivan ishod za sve naše zahtjeve. Mišljenja sam da je ovo pravi primjer kako bi sve službe trebale raditi i brzo reagirati na zahtjeve jedinica lokalne samouprave", poručio je gradonačelnik Novosel, dok je tom prigodom ministar Goran Marić kazao da će Ministarstvo državne imovine pripomoći da Grad Jastrebarsko dobije sadržaje koji će omogućiti da funkcionira kao urbana sredina u punom smislu na dobrobit svih svojih građana. 

NK Vinogradar, igralište Traži ili zemljište ili isplatu 7,4 milijuna kuna 'Prikazivao se kao najveći dobrotvor kluba, a sada tvrdi da je vlasnik stadiona' Jastrebarsko Besplatna edukacija Naučite rukovati vanjskim defibrilatorom, možete nekome spasiti život