Izbornik
Naslovnica Gradovi Vinkovci
Analizira se reorganizacija

Ministarstvo pravosuđa traži argumente da se Općinski sud vrati u Vinkovce

Općinski sud Vinkovci
Foto: Goran Ferbežar/PIXSELL
Do ukidanja Prekršajnog i Općinskog suda u Županji i Vinkovcima došlo u vrijeme Vlade Zorana Milanovića što je tada obrazloženo značajnim uštedama koje bi trebale uslijediti kao i efikasnijem radu pravosudnih tijela. Nezadovoljni takvom odlukom dio pravosudnih radnika, odvjetnika kao i građana pokrenuli su inicijativu koja je upućena Ministarstvu pravosuđa

U Ministarstvu pravosuđa provodi se analiza učinka reorganizacije mreže pravosudnih tijela provedene tijekom 2015. godine. Stoji to u odgovoru pomoćnice ministra pravosuđa Sande Kulić Makar upućene građanskoj inicijativi iz Vinkovaca koja je zatražila povratak Prekršajnog i Općinskog suda u Vinkovce.

Dalje se navodi kako nakon izvršenih analiza i provjere učinka reorganizacije i njenih nedostataka, kao i nakon razgovora s predstavnicima pravosudnih tijela i lokalne zajednice, pristupiti će se određenim preinakama u mreži pravosudnih tijela i ponovnoj uspostavi sudova u pojedinim sredinama gdje se to ocijeni potrebnim i opravdanim.

- Kada je riječ o području sadašnjeg Općinskog suda u Vukovaru, u kojem su u Vinkovcima i Županji osnovane stalne službe, također će se razmotriti svi relevantni statistički podaci od utjecaja na rad suda, problemi u organiziranju rada, poteškoće građana u pristupu pravosudnim tijelima nakon čega će se, vjerujem, iznaći prihvatljivo rješenje - navodi Kulić Makar.

Podsjećamo kako je do ukidanja Prekršajnog i Općinskog suda u Županji i Vinkovcima došlo u vrijeme Vlade Zorana Milanovića što je tada obrazloženo značajnim uštedama koje bi trebale uslijediti kao i efikasnijem radu pravosudnih tijela. Nezadovoljni takvom odlukom dio pravosudnih radnika, odvjetnika kao i građana pokrenuli su inicijativu koja je upućena Ministarstvu pravosuđa, a u kojoj se traže Zakona o područjima i sjedištima sudova. Prethodno je organizirano i prikupljanje peticije od strane građana koji su se žalili na povećanje troškove s obzirom da su s preseljenjem sudova morali putovati do Vukovara.