Izbornik
Naslovnica Gradovi Koprivnica
Gradsko vijeće Koprivnice usvojilo je polugodišnje izvršenje proračuna

Mišel Jakšić: Koprivnica ima najviše radnih mjesta u 25 godina

storyeditor/2024-08-30/vijece_1__1_.JPG
1/2
Foto: Robert Mihaljević Čelni čovjek Grada podsjetio je i na brojne kapitalne projekte koji su u tijeku i koji će se početi realizirati. Pri kraju je gradnja novog dječjeg vrtića u Herešinu, krenuli su radovi na novom vrtiću na Bajeru koji će biti najveći u županiji
Gradonačelnik je na prošlotjednoj sjednici Gradskog vijeća naglasio kako će se, po svemu sudeći, ove godine realizirati uvjerljivo najveći proračun u koprivničkoj povijesti

Gradsko vijeće Koprivnice usvojilo je polugodišnje izvršenje proračuna koji je iznosio 22 milijuna eura i bio je 29 posto veći nego u istom razdoblju lani. Riječ je o konsolidiranom šestomjesečnom proračunu Grada i 12 proračunskih korisnika. Pritom su prihodi od poreza (uglavnom na dohodak) iznosili 9,2 milijuna eura, što je čak 34 posto više nego lani.

– Znatni porast poreznih prihoda posljedica je velikog skoka plaća na području Grada uslijed inflatornih pritisaka koji se bilježe posljednjih godina – ističu u Gradskoj upravi.

Projekti i realizacija

Osim toga, stupanjem na snagu uredbe kojom su znatno povećane plaće u javnim službama, osjetno su se uvećali rashodi za zaposlene u javnim službama, što je u najvećoj mjeri utjecalo na toliki porast poreznih prihoda. Tu je i znatno povećanje plaća u Podravki, ali i novo zapošljavanje. Kad je riječ o ostvarenom šestomjesečnom rezultatu (razlika između prihoda i rashoda), Grad je u plusu od 170.000 eura, a Javna vatrogasna postrojba Koprivnica ostvarila je višak od 154.000 eura. Najveći minus prikazala je Knjižnica i čitaonica Fran Galović – oko 98.000 eura. Ukupno je cijeli sustav (Grad plus 12 vanjskih proračunskih korisnika) u šest mjeseci u plusu od 254.000 eura. Uz to, preneseni višak iz prijašnjih godina iznosi čak 2,9 milijuna eura.

Gradonačelnik Koprivnice Mišel Jakšić na prošlotjednoj je sjednici Gradskog vijeća naglasio kako će se, po svemu sudeći, ove godine realizirati uvjerljivo najveći proračun u koprivničkoj povijesti. Posebno je zadovoljan rastom prihoda od poreza na dohodak.

Čelni čovjek Grada podsjetio je i na brojne kapitalne projekte koji su u tijeku i koji će se početi realizirati. Pri kraju je gradnja novog dječjeg vrtića u Herešinu, krenuli su radovi na novom vrtiću na Bajeru koji će biti najveći u županiji
Foto: Robert Mihaljević Čelni čovjek Grada podsjetio je i na brojne kapitalne projekte koji su u tijeku i koji će se početi realizirati. Pri kraju je gradnja novog dječjeg vrtića u Herešinu, krenuli su radovi na novom vrtiću na Bajeru koji će biti najveći u županiji

– Rast tih prihoda je toliki da nam je ovogodišnje izvršenje prihoda od poreza na dohodak u šest mjeseci otprilike na razini cjelogodišnjih poreznih prihoda otprije sedam-osam godina. Koprivnica ima najviše radnih mjesta u posljednjih 25 godina, vidljiv je porast plaća. Osim toga, danas nam je omjer radnika i umirovljenika otprilike dva naprama jedan i po tome smo šesti grad u državi. A i među deset smo najboljih gradova u Hrvatskoj prema broju zaposlenih u odnosu na broj stanovnika – prisnažio je Jakšić.

Čelni čovjek Grada podsjetio je i na brojne kapitalne projekte koji su u tijeku i koji će se početi realizirati. Pri kraju je gradnja novog dječjeg vrtića u Herešinu, krenuli su radovi na novom vrtiću na Bajeru koji će biti najveći u županiji. Time će se riješiti kapaciteti i ukinuti liste čekanja na mjesto u vrtićima.

Natječaj za dogradnju škole

Jakšić otkriva i kako će ovih dana ići natječaj za dogradnju Osnovne škole Braća Radić s troškovnicima, a tu su i ulaganja u područne škole. U planu je i energetska obnova Osnovne škole Đuro Ester.

– Uz to, odrađen je prvi dio natječaja za rekonstrukciju gradske tržnice s polivalentnim centrom. Krajnje rezultate možemo očekivati na jesen oko Dana grada. Tada ide sve ono što spada u radove – dodaje gradonačelnik. Kad je riječ o najfrekventnijem križanju u Koprivnici prema Varaždinu, Zagrebu i Danici, onom kod podvožnjaka ispod Podravkinih silosa, Mišel Jakšić otkriva da su s Hrvatskim cestama već potpisani preliminarni sporazumi.

storyeditor/2024-08-30/20240817_212602-scaled.jpg Priznanje Ratku Rudiću Svjetski dani vaterpola u Korčuli uz revijalnu utakmicu storyeditor/2024-08-30/smz_a_slager_turizam__2_.jpeg 160.000 eura za sufinanciranje turističkih projekata Tih 15.000 eura uložili smo u gradnju bazena, a proširili smo i terase storyeditor/2024-08-29/vodosprema1.jpg Dalmatinska zagora sve je zanimljivija turistima koji su je tek počeli otkrivati Radovi na vodospremi Seline u Općini Muć: u prvom valu 150 priključaka