Izbornik
Naslovnica Županije Splitsko-dalmatinska
Dalmatinska zagora sve je zanimljivija turistima koji su je tek počeli otkrivati

Radovi na vodospremi Seline u Općini Muć: u prvom valu 150 priključaka

storyeditor/2024-08-29/vodosprema1.jpg
1/2
Foto: SDŽ Župan Splitsko-dalmatinske županije Blaženko Boban i zamjenik župana Ante Šošić u ponedjeljak su nazočili svečanom otvaranju radova na izgradnji vodospreme Seline na području Općine Muć
Riječ je o projektu koji u iznosu od 20% financira Splitsko-dalmatinska županija, a 80% Hrvatske vode. Ukupna investicija vrijedna je 571.000 eura

Župan Splitsko-dalmatinske županije Blaženko Boban i zamjenik župana Ante Šošić u ponedjeljak su nazočili svečanom otvaranju radova na izgradnji vodospreme Seline na području Općine Muć.

Župan je lokalnom stanovništvu zahvalio na strpljenju te je podsjetio kako ovaj projekt nije sastavni dio nijednog projekta aglomeracija.

Dovoljan kapacitet

– Ovo je samostalni projekt Hrvatskih voda, Vodovoda i kanalizacije te Splitsko-dalmatinske županije. Ovdje je i prije postojala crpna stanica koja je imala svega šest kubika. Nova stanica, koja se s današnjim danom počinje raditi, ima oko 300 kubika vode, što je dovoljan kapacitet za ovo područje – istaknuo je Blaženko Boban. Dodao je kako je jako bitno i ruralne, zaobalne krajeve u Dalmatinskoj zagori razvijati, graditi i poboljšavati komunalnu infrastrukturu jer su to preduvjeti za život na tom području, ali i za povratak stanovništva, osobito mladih obitelji. Osim toga, Dalmatinska zagora sve je zanimljivija turistima koji su je tek počeli otkrivati, a vodovod, kao i ostala infrastruktura, jedan je od preduvjeta za bilo kakvo ozbiljnije bavljenje turizmom.

Irina Putica, direktorica vodno-gospodarskog odjela Hrvatskih voda u Splitu u svom je izlaganju naglasila da su Hrvatske vode uvijek ulagale u priobalni i zagorski dio.

Župan Splitsko-dalmatinske županije Blaženko Boban i zamjenik župana Ante Šošić u ponedjeljak su nazočili svečanom otvaranju radova na izgradnji vodospreme Seline na području Općine Muć
Foto: SDŽ Župan Splitsko-dalmatinske županije Blaženko Boban i zamjenik župana Ante Šošić u ponedjeljak su nazočili svečanom otvaranju radova na izgradnji vodospreme Seline na području Općine Muć

– Znamo da je 2007. godine ovaj cjevovod napravljen u dužini od pet kilometara. Spojen je dio objekata koji se mogao spojiti. Kreće nastavak spajanja objekata i razvoj mreže za osiguranje dodatnih količina. Ovo nije jedini objekt na području zagorskog dijela naše županije. Uvijek se trudimo imati ravnomjeran razvoj vodoopskrbe i pristup kvalitetnoj pitkoj vodi – izjavila je Irina Putica.

Načelnik Općine Muć Filip Stupalo istaknuo je kako je ova općina četvrta po veličini u Splitsko-dalmatinskoj županiji. Općina Muć broji četiri tisuće stanovnika, dok ih je vikendima nekoliko puta više.

Širenje sustava

– Vikendom imamo 15-ak tisuća ljudi i onda znate koliko je iznimno važan ovaj projekt. Do sada smo ovdje imali manju vodospremu koja nije mogla zadovoljiti potrebe. Izgradnjom ovoga objekta stvorit će se pretpostavke da se 70 posto ogorskog stanovništva može spojiti na vodu. Nadamo se da će u prvom valu na vodu biti spojeno oko 150 objekata – naveo je načelnik Filip Stupalo.

Direktor Vodovoda i kanalizacije Miroslav Delić rekao je kako se radi o iznimno značajnom objektu jer se bez njega ne može nastaviti širenje vodoopskrbnog sustava na području Općine Muć.

– Na temelju naših analiza o poboljšanju vodoopskrbe na ovom području došli smo do zaključka da je ovo ključan objekt. Naravno da je početak radova uvjetovan financijskim sredstvima i zahvaljujem županu Blaženku Bobanu koji je izdvojio 20 posto sredstava za ovaj objekt. Zahvaljujem i Hrvatskim vodama, koje su izdvojile 80 posto sredstava – izjavio je Miroslav Delić. Iznio je podatak kako je ukupna investicija vrijedna 571 tisuću eura s PDV-om.

storyeditor/2024-09-02/Dragan_Primorac__9_.jpg Posjet Varaždinskoj županiji Prof. dr. sc. Dragan Primorac: Ovdje živite izvrsnost! storyeditor/2024-09-01/MZA1__2_.jpg Stipendira se 121 učenik deficitarnih zanimanja koji primaju 800 eura stipendije godišnje Besplatni prijevoz i udžbenici, stipendije, asistenti u vrtićima... storyeditor/2024-09-02/PXL_190624_116336300.jpg Prvi na redu je grad Samobor Crveni križ organizira akcije darivanja krvi