Izbornik
Naslovnica Gradovi Koprivnica
POTPISAN UGOVOR VRIJEDAN ČAK 212 MILIJUNA KUNA

Mišel Jakšić: Ovo je najveći komunalni projekt u povijesti grada Koprivnice

Foto: Grad Koprivnica
Ogromnim poslom koji je dosad odrađen u sklopu projekta zadovoljan je i koprivnički gradonačelnik

Prošli je tjedan potpisan ugovor o izvođenju radova u projektu aglomeracije na području Koprivnice. Riječ je o najvećoj infrastrukturnoj investiciji u povijesti grada ukupno vrijednoj oko 212 milijuna kuna bez PDV-a.

NAJTRAŽENIJA MJERA Potpore grada poljoprivrednici mogu iskoristiti za nabavu mehanizacije, koja može biti nova, ali i rabljena

Potpisivanju ugovora prisustvovali su gradonačelnik Mišel Jakšić, zamjenik generalnog direktora Hrvatskih voda Davor Vukmirić, direktor Koprivničkih voda Zdravko Petras i predsjednik uprave križevačkog Radnika Mirko Habijanec.

Najpovoljniji izvođač Radnik

– Obveza izvođača radova je napraviti izvedbene projekte i izgraditi i rekonstruirati vodno-komunalnu infrastrukturu do kraja 2023. godine. Od ukupne vrijednosti ugovora, 146 milijuna kuna sufinancira EU, 47 milijuna osigurali su Hrvatske vode i Ministarstvo gospodarstva, a 19 milijuna kuna Koprivničke vode – istaknuo je direktor KC voda Petras.

Investicijom planira se na području prigradskih naselja Draganovca, Starigrada, Kunovec Brega, Herešina, Jagnjedovca i Bakovčica izgraditi 10,7 kilometara kanalizacijske mreže. Planirana je rekonstrukcija kanalizacijske mreže na području Grada u duljini od 13 kilometara. Izgradit će se i četiri retencijska bazena čime će se dobiti 12.700 prostornih metara za prihvat oborinske vode. Planirana je izgradnja novih vodoopskrbnih cjevovoda u duljini 12,5 kilometara, od čega je najznačajniji cjevovod duljine 5,5 kilometara koji povezuje vodocrpilišta Lipovec i Ivanščak, čime će se osigurati proizvodnja i sigurnost distribucije pitke vode u idućih pedesetak godina. Rekonstruirat će se i najznačajniji glavni magistralni cjevovodi u duljini od 19,5 kilometara. Nakon provedene javne nabave najpovoljniju ponudu za izvođača radova imala je križevačka tvrtka Radnik.

– S pripremnim radovima i snimanjima terena krećemo odmah. Imamo rok od tri godine i uvjeren sam da ćemo ispuniti sve zahtjeve koji su nam postavljeni – naglasio je Mirko Habijanec, predsjednik uprave Radnika.

JEDNOKRATNE NOVČANE NAKNADE UOČI USKRSA Umirovljenicima od 100 do 400 kuna

Ogromnim poslom koji je dosad odrađen u sklopu projekta zadovoljan je i koprivnički gradonačelnik.

– S pravom možemo reći da je ovo najveći europski infrastrukturni projekt u povijesti grada Koprivnice pa i Koprivničko-križevačke županije. Lijepo je znati da u našem kraju postoji kompanija koja je definitivno lider u svojoj branši na području Hrvatske – rekao je Jakšić.

Osobno se na raspolaganje u ime Hrvatskih voda stavio Davor Vukmirić, zamjenik generalnog direktora Hrvatskih voda koji je istaknuo da je projekt nastao suradnjom kvalitetnih partnera.

– Ovo je projekt za generacije koje dolaze, ali i za nas same. Današnji potpis ugovora kruna je jednog nevjerojatnog puta, a iz ovog lijepog ozračja može se zaključiti da će taj projekt biti obilježen uspjehom – zaključio je Vukmirić.

Posebna regulacija prometa

Koprivnica će zbog opsežnih radova na aglomeraciji vrlo brzo biti raskopana pa će u mnogim dijelovima grada biti na snazi posebna regulacija prometa. Osim gradnje i obnove vodovoda i kanalizacije, posebno su važni retencijski bazeni koji će zadržavati velike količine oborinske vode tijekom jakih pljuskova i sprječavati poplave i izlijevanja iz kanalizacije, a smanjit će i onečišćenja grada. Takvi bazeni gradit će se u Križevačkoj ulici, Pavelinskoj, kod Kauflanda, u Herešinskoj ulici i na Čardi, gdje će biti i crpna stanica.

U ZAVRŠNOJ FAZI UREĐENJE KOSTURNICE Spomen na stradale u Drugom svjetskom ratu

Gradit će se i veliki vodoopskrbni prsten oko Koprivnice koji će cjevovodom spojiti crpilište Lipovec sa zonom Danica, odnosno crpilištem Ivanščak. Sustav odvodnje, odnosno kanalizacije izgradit će se u naseljima Kunovec Breg, Starigrad, Draganovec, Močile i Herešin. No najveći zahvat u urbano srce grada dogodit će se tijekom rekonstrukcije vodovodne mreže u samoj Koprivnici.

Procjenjuje se da će zbog projekta aglomeracije biti raskopano najmanje 20 ulica i pet prigradskih naselja.