Izbornik
Naslovnica Županije Karlovačka
NAJTRAŽENIJA MJERA

Potpore grada poljoprivrednici mogu iskoristiti za nabavu mehanizacije, koja može biti nova, ali i rabljena

Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
Rebalansom se povećava planiranih 945.500 kuna za primarnu poljoprivrednu proizvodnju

Grad Karlovac potporama godinama pomaže razvoj poljoprivrede, time i razvoj ruralnog područja, pa tako i ostanak stanovnika na tom području. Stoga i ove godine iz Grada pozivaju karlovačke poljoprivrednike da se jave na natječaj koji je nedavno otvoren i putem kojeg mogu dobiti ukupno više od milijun kuna pomoći kroz 12 mjera.

JEDNOKRATNE NOVČANE NAKNADE UOČI USKRSA Umirovljenicima od 100 do 400 kuna

I dok za 11 mjera imaju vremena javljati se do kraja studenoga, za 12. mjeru koja je najpopularnija i odnosi se na nabavu mehanizacije Grad zahtjeve prima do 15. travnja.

Mladima više

– Godinama je ta mjera sve najpopularnija. Primjerice, lani je za kupnju mehanizacije, strojeva i opreme potrebne za poljoprivrednu proizvodnju 50 poljoprivrednika dobilo potpore u iznosu od 706.684 kune. S obzirom na to da je riječ o najtraženijoj mjeri, radimo rang-listu pristiglih zahtjeva temeljem prioriteta utvrđenih Pravilnikom. Prednost imaju poljoprivrednici kojima je to osnovna djelatnost te mladi poljoprivrednici – objasnila je Andrea Vrbanek, viša savjetnica za gospodarstvo, poljoprivredu i turizam u Gradu Karlovcu. U proračunu Grada za ovu godinu kroz Program poljoprivrede i ruralnog razvoja za potpore male vrijednosti za primarnu poljoprivrednu proizvodnju planirano je ukupno 945.500 kuna, od čega 500.000 za mehanizaciju, 395.500 za ostale mjere i 50.000 za ublažavanje šteta od prirodnih nepogoda. No, u rebalansu je planirano dodatno povećati sredstva za 150.000 kuna, što bi ukupno bilo 1,135 milijuna kuna.

– To je nešto manji iznos u odnosu na prošlu godinu kada su dodijeljene 1,246.864 kune, ali s obzirom na težinu situacije izazvane pandemijom, možemo reći da je Grad poduzeo sve da bi ostao na nivou iz prošle godine – dodala je A. Vrbanek.

U ZAVRŠNOJ FAZI UREĐENJE KOSTURNICE Spomen na stradale u Drugom svjetskom ratu

Napomenula je da su mjere Grada poljoprivrednicima popularnije od nekih drugih potpora, s obzirom na to da Grad Karlovac ne uvjetuje da nabavljena mehanizacija mora biti nova, već može biti i rabljena.

– Time poljoprivrednicima pomažemo da nabave kvalitetnu opremu, ali po povoljnijoj cijeni, što je njima dovoljno za obavljanje poslova. Očito smo na dobrom putu, s obzirom na to da je vidljivo da na području grada u posljednje tri godine raste broj OPG-ova, a posebno veseli što je u porastu i broj mladih koji se bave poljoprivredom, proizvodnjom hrane. I kod iznosa potpora smo mislili na njih. Tako je maksimalni iznos svih potpora koje jedan poljoprivrednik može dobiti u jednog godini od Grada Karlovca 60.000 kuna, a za mlade poljoprivrednike smo stavili 80.000 kuna, obzirom da nam je želja pomoći mladima da se odluče baviti poljoprivredom, a onda i opstati i živjeti od nje – kazala je A. Vrbanek.

Preostalih 11 mjera odnosi se na gotovo sve vrste poljoprivredne proizvodnje, ali i ruralni razvoj, a tu su i nove mjere potpore za npr. nabavu ambalaže, certificiranje proizvodnje i digitalizaciju proizvodnje, te prodaju poljoprivrednih proizvoda. Iznos potpora je od 50 do 80 posto vrijednosti ulaganja.

Online prijava

Zahtjevi za 6 mjera ruralnog razvoja od ove godine, poručuju u Gradu, podnosit će se preko online prijave, odnosno aplikacije na službenoj stranici Grada Karlovca, a datum početka prijava bit će objavljen na WEB stranici Grada. Riječ je o unapređenju, većoj brzini obrade zahtjeva i većoj transparentnosti. Za ove mjere osigurano je 190.000 kuna.

U GOSPIĆU POTPISAN SPORAZUM Organiziraju Vatrogasni operativni centar Vatrogasne zajednice

– Kroz mjere smo pokazali što želimo jače poticati, pa prednost imaju poljoprivrednici koji od toga žive, kojima je to jedina, osnovna djelatnost, te mladi poljoprivrednici. Oni su, pak, zadnjih godina pokazali da mogu biti kreativni i da imaju ideju kako što bolje plasirati svoj jedinstven, originalan proizvod na tržište. Naime, to i jest izazov današnjih poljoprivrednika, kako biti drugačiji i imati originalan proizvod, a kroz potpore i mi im možemo pomoći u tom izazovu – kazao je Damir Mandić, karlovački gradonačelnik.