Izbornik
Naslovnica Gradovi
Projekt “Putujući dnevni boravak” usmjeren je na pomoć starijima

Mještane ruralnih naselja kombi će srijedom besplatno voziti na tržnicu

Foto: Ivica Galovic/PIXSELL
Cilj je umrežiti sva pleternička naselja, da svi osjete blagodati novog velikog europskog projekta – tržnice u centru grada

Osobe starije životne dobi iz 37 pleterničkih ruralnih naselja od sada će jednom mjesečno moći besplatno putovati u grad. U sklopu projekta “Putujući dnevni boravak” gradska im je uprava osigurala kombi koji će voziti srijedom u prijepodnevnim satima i svaki put iz drugog smjera – jedan tjedan iz Kuzmice, drugi iz Kalinića, Buka, Zarilaca i Knežaca, treći iz Brodskog Drenovca, a četvrti iz Bilica.

PROLJETNA PRODAJA Tržnica se preselila na središnji trg

Najava dan prije

Nakon dva do dva i pol sata tijekom kojih mogu obaviti potrebne poslove u Pleternici putnici će se istim kombijem vraćati u svoja naselja. Svi koji žele koristiti ovu uslugu morat će se najaviti dan prije i osigurati svoje mjesto.

– Željeli smo mještanima naših naselja barem jednom mjesečno omogućiti besplatan prijevoz do grada, jer na terenu se kao najveća potreba pokazalo upravo to. Ljudi starije dobi uglavnom nemaju prijevoz, a ako ga i pronađu, vrlo je skup – kaže Marija Šadrić, direktorica pleterničkog Poduzetničkog centra.

Za srijedu su se u Gradu odlučili zato što žele dodatno oživjeti novu gradsku tržnicu, otvorenu u prosincu prošle godine. Cilj je umrežiti sva pleternička naselja, da svi osjete blagodati novog velikog europskog projekta – tržnice u centru grada. Projekt “Putujući dnevni boravak” vrijedan je 1,5 milijuna kuna. Provodi se u tri županije, a u cijelosti je financiran iz Europskog socijalnog fonda. Nositelj je Grad Pleternica, a partneri su Hrvatsko žensko društvo, udruga Ždralice iz Daruvara i udruga Most 352 iz Oriovca.

PLETERNICA U obnovljenoj školi ušteda energije 82%

 Mogu i doktoru, u ljekarnu...

Bake i djedovi moći će prošetati do knjižnice, dnevnog boravka za starije ili društvenih domova u svojim mjestima, gdje će za njih biti organizirane različite radionice i druge aktivnosti.

– Cilj projekta je socijalno uključivanje naših sugrađana starije životne dobi koji žive u ruralnim područjima, da se s njima druži i da barem jednom mjesečno imaju organiziranu aktivnost. S druge strane, s obzirom na to da oni u svojim naseljima nažalost nemaju ni autobusa, odnosno jako ih je malo i vozni red je loš, želimo im omogućiti da dođu obaviti poslove koje imaju u Pleternici poput odlaska na tržnicu, u trgovinu, k liječniku ili u apoteku – ističe gradonačelnica Antonija Jozić.