Izbornik
Naslovnica Gradovi
Dok drugi ganjaju cure, oni 'prčkaju' po žicama

Mladi inovatori izumili robota koji gasi vatru uz pomoć propelera

Dani tehničke kulture u Novoj Gradišci, inovatori Aryan Ghiassi i i Boris Lasković
1/5
Foto: Ivica Galović/ PIXSELL
Aryan Ghiassi i Boris Lasković iz novogradiške Gimnazije mogu izraditi sve što zamisle, a svojim izumima, kažu nam, žele poboljšati svijet

Neka djeca razmišljaju o ljubavi, neka o mržnji, neka o školi, a mi o idejama kojima bismo mogli poboljšati svijet u kojem živimo – kaže mladi inovator Aryan Ghiassi, učenik prvog razreda novogradiške Gimnazije.

Aryan i njegov dvije godine stariji školski kolega Boris Lasković spadaju među one tipove koji mogu napraviti gotovo sve što zamislite. Robot vatrogasac, solarni grijač i model transverzalnog vala samo su neke od njihovih genijalnih inovacija. U ovom stadiju to su još uvijek igračke i služe za poticanje druge djece da se zainteresiraju za slične pothvate, ali uz daljnje dorađivanje i imaginaciju one bi se mogle pretvoriti u velike izume. Obojica su odmalena zainteresirana za robotiku, elektrotehniku i obnovljive izvore energije. Neke izume osmislili su sami, a neke uz pomoć svojih prijatelja i profesora fizike Gorana Ruškana.

– Neobnovljivi izvori se sve više troše i s vremenom će nestati. Ljudi moraju shvatiti da se svijet mijenja i da stalno moramo težiti inovacijama. Većinu izuma napravili smo sami, a kod nekih su nam pomogli prijatelji i profesor fizike – kaže Boris, budući student FER-a.

Ideje dolaze dok se tuširaju

Posjetiteljima Dana tehničke kulture u Novoj Gradiški posebno zanimljiv bio je robot vatrogasac. On radi na principu bilo kojeg drugog robota, ali elektromotori su mu posebnim senzorom navođeni na vatru pa, kada otkrije izvor plamena, počinje ga gasiti uz pomoć propelera. Transverzalni val prikazuje česticu vode koja se kreće u obliku vala, dok solarni radijator kojim su osvojili prvo mjesto na državnom natjecanju iz ekologije služi za zagrijavanje zraka u staklenicima. Cijevi su obojili u crno zato što crna boja privlači svjetlost, a konstrukcija je bijela kako bi se reflektirala svjetlost i tako dobila maksimalna iskoristivost.

Sklonost prema inovatorstvu naslijedili su od očeva, a ideje im padaju na pamet “tijekom tuširanja”. Ponekad ih netko pita kako to da, dok njihovi vršnjaci ganjaju cure, oni “prčkaju” po žicama. Takvima kroz smijeh odgovaraju kako se izumi, za razliku od cura, barem mogu kontrolirati. Vršnjacima poručuju kako je najvažnije raditi nešto sa strašću i biti uporan.

– Interesantno je vidjeti nešto što ste napravili vlastitim rukama, a ne kupili u trgovini. Već i sama pomisao na to kako bi jednog dana možda baš naše ime moglo biti zapisano u povijesti kao nekoga tko je pomogao svijetu dovoljna je da ustrajemo – zaključio je Aryan.