Izbornik
Naslovnica Gradovi Koprivnica
Demografska i urbana revitalizacija Koprivnice

Mladi parovi povoljno od Grada kupili 11 gradilišta

Foto: Robert Mihaljević
Prvih šest ponuditelja dobilo je mogućnost kupnje parcela površine od 500 do 944 kvadrata

Demografska revitalizacija Koprivnice kroz poticajne cijene gradilišta i urbane vile sa stanovima za mlađe obitelji naišla je na velik 
interes. Od prosinca prošle godine do danas nekretnine iz spomenutoga gradskog programa prešle su u ruke novih vlasnika.

Popust do 80 posto 

Prošli tjedan, tako, novih šest kupaca ostvarilo je mogućnost kupnje atraktivnih gradilišta po iznimno povoljnim cijenama u Vinogradskoj ulici na području Podolica, u kvartu u kojem ubrzano niče i nova zgrada osnovne škole sa sportskom dvoranom. Riječ je o programu prodaje gradilišta mladim obiteljima i kadrovima deficitarnih zanimanja.

Prvih pet gradilišta prodano je početkom godine. Gradska uprava objavila je listu koja je formirana nakon provedenog javnog natječaja na kojem je bilo 13 ponuditelja. Najveći popust i najviše bodova dobili su Gordana Polančec-Volf i Goran Volf, Ivona i Mario Periša, Ivan i Ivona Baran, Nenad i Ana Hunjadi, Petra i Matija Kuhar, Ksenija i Hrvoje Kancelak. Svi su iz Koprivnice.

Prvih šest ponuditelja dobilo je mogućnost kupnje parcela površine od 500 do 944 kvadrata uz popust od 70 do 80 posto. Najjeftinije gradilište stoji 117.000 kuna, a najskuplje 218.000 kuna. Prvi na listi, primjerice, najmanje gradilište mogu kupiti za 23.000 kuna, a najveće za 44.000 kuna. 

U travnju ove godine pak gradilišta su po tim uvjetima kupili Adela i Nikola Besedić iz Koprivnice, Ivona i Matej Punčikar iz 
Subotice Podravske, Sanja Hojsak iz Koprivnice i Denis Novosel iz Slavonskog Broda, Željka Trojak i Tomislav Ištvanović iz Koprivnice te Marina i Luigi Mjeda iz Koprivnice. Riječ je o pet parcela površine od 530 do 630 četvornih metara u Vinogradskoj ulici u Podolicima u kojima uskoro počinje izgradnja nove osnovne škole sa sportskom dvoranom.

Na listi nakon provedenog javnog natječaja našlo se 15 parova, a prvih pet ostvarilo je najviše bodova i najveći popust. Zemljišta su se prodavala po početnim cijenama od 122.000 do 145.000 kuna, ali na njih se moglo ostvariti do 80 posto popusta. Prva tri para s liste ostvarila su 70 posto popusta kod kupnje pa će oni gradilišta platiti u prosjeku samo oko 40.000 kuna. Posljednja dva para imaju 60 posto popusta sta i prosječnu cijenu gradilišta od oko 50.000 kuna.

Poticana stanogradnja

– Odluka je donesena u svrhu poticanja demografske obnove, urbane regeneracije naselja te smanjivanja iseljavanja mladih obitelji i pomoći građanima – objasnili su u gradskoj upravi.

Ponuditelji nisu smjeli biti stariji od 45 godina i uvjet je bio da nemaju zadovoljavajući stambeni prostor. Popust su dobivale i osobe 
od posebnog interesa za Koprivnicu – liječnici, medicinske sestre, magistri farmacije, nastavnici i profesori, inženjeri, odgojitelji i 
psiholozi.

Potkraj prošle godine pak Agencija za društveno poticanu stanogradnju Grada Koprivnice završila je s izgradnjom dvije stambene kuće (dvojne građevine) sa šest stanova.