Izbornik
Naslovnica Gradovi Sisak 131 pregleda
Izbor portala streetart.today za srpanj

Mural meksičkog umjetnika na sisačkoj zgradi među sedam najboljih u svijetu

Mural Sisak
1/6
Foto: Nikola Čutuk/PIXSELL
Uz Farida Ruedu zgrade, kuće i zidove u Sisku oslikavali su Colectivo Licuado i Nicolas Alfalfa iz Urugvaja, koji su nacrtali par koji čita Priče iz davnine i velikog Regoča, te Ivan Blažetić Šumski koji je u Strossmayerovoj ulici ostavio jedan od najvećih murala 'Vrijedi sanjati', koji prikazuje dječju igru

Mural Totem meksičkog street art umjetnika Farida Ruede, proglašen je, od strane portala streetart.today, jednim od sedam najboljih u svijetu za mjesec srpanj. Totem je nastao na stambenoj zgradi na sisačkoj obilaznici te je jedan od sedam murala velikih dimenzija, koji su tijekom lipnja i srpnja nastali u Sisku u sklopu 2. festivala ulične umjetnosti Re:Think.

"Streetart.today je respektabilan portal, specijaliziran za uličnu umjetnost, a obzirom je srpanj mjesec u kojem su mnogi festivali street arta to je veliko priznanje za naš festival", rekla je Alma Trauber, umjetnička voditeljica festivala.

[video: 59 / ]U dvije godine trajanja festivala udruga Kult.com je uspjela realizirati ideju da umjetnost bude dostupna svima te da Sisak postane galerija na otvorenom, što dokazuje 17 murala i zidnih oslika nastalih u tom razdoblju.

Ove godine su uz Ruedu u Sisku zgrade, kuće i zidove oslikavali Colectivo Licuado i Nicolas Alfalfa iz Urugvaja, koji su nacrtali par koji čita Priče iz davnine i velikog Regoča, te Ivan Blažetić Šumski koji je u Strossmayerovoj ulici ostavio jedan od najvećih murala "Vrijedi sanjati", koji prikazuje dječju igru.

Zagrepčanin Chez 186 je oslikao 50 metara dugi zid u Ulici Ferde Hefelea, a Siščani Neman, Atek i Mowe stvorili su zajednički rad  na Kazalištu 21. Marina Mesar OKO, jedna od zanimljivijih hrvatskih suvremenih umjetnica, ostavila je Sisku jedan od svojih prepoznatljivih crno-bijelih radova nazvan "Tiha snaga", dok je Robin Abramović obnovio svoj lanjski mural "Soul", koji je bio uništen grafitima. Uz obnovu ovog ostavio je još dva svoja nova murala na Kazalištu 21.

Za iduću godinu organizatori najavljuju "žensku snagu" jer će festival okupiti isključivo umjetnice, a neke od lokacija murala bit će i u sisačkom naselju Željezara.