Izbornik
Naslovnica Gradovi Đakovo
IZLOŽBENE AKTIVNOSTI

Muzej Đakovštine izložbom proslavio 70. rođendan

Foto: Grad Đakovo
U zgradu bivšeg kotara Muzej je svoje postave preselio 2002. godine, no prostor je derutan i potrebna je rekonstrukcija

Muzej Đakovštine proslavio je 1. travnja prigodnom izložbom i fotovremeplovom, uz brojnu publiku, 70. rođendan.

U nazočnosti državnog tajnika Ministarstva kulture i medija Ivice Poljička i pročelnice Upravnog odjela za turizam, kulturu i sport Osječko-baranjske županije Tatjane Roth, gradonačelnika Đakova Marina Mandarića i brojnih drugih, na povijest Muzeja od njegova osnutka 1952. godine do danas podsjetila je ravnateljica Marina Božić.

Temeljita rekonstrukcija

Ravnateljica se pri tome osvrnula i na problem prostora koji je bio prisutan sve do 2002. godine kada je Muzej useljen u zgradu u kojoj je i danas. Ondje su nakon preseljenja formirana tri stalna postava – etnološki, povijesni, s razdobljem vezanim za Domovinski rat, i arheološki stalni postav. Danas je zgrada, kazala je Božić, u sve derutnijem stanju.

– Prijavom na fondove EU želimo je temeljito rekonstruirati – rekla je ravnateljica.

Iza Muzeja Đakovštine su, navela je, brojne izložbe, suradnje sa znanstvenim institucijama, drugim muzejima, pojedincima, rad uz suvremenu komunikaciju, a tu je i živa izdavačka djelatnost. U dvorišnom dijelu je i knjižnica s građom.

O postavima Muzeja govorile su kustosica arheologije Jelena Boras, kustosica etnologije Ivana Dević, a o muzejskoj knjižnici i izdavačkoj djelatnosti knjižničarka Andrea Heđi. Obljetnicu Muzeju je u ime osječko-baranjskog župana čestitala pročelnica Tatjana Roth, a u ime Ministarstva kulture državni tajnik Ivica Poljičak koji je i otvorio izložbu.

Gradonačelnik Marin Mandarić rekao je kako pred Muzejom nije samo obnova, nego i veća rekonstrukcija zgrade kako bi odgovorio svim potrebama današnjeg vremena. Naglasio je da će Grad i dalje stajati iza svoje kulturne ustanove, te da u tim aktivnostima očekuje i potporu fondova EU i Ministarstva kulture naglasivši dosadašnju dobru suradnju s njim.

Uputio je zahvalu svima koji su na bilo koji način u proteklih sedam desetljeća pridonijeli radu i rastu Muzeja Đakovštine.

Važnost neupitna

Muzej Đakovštine smješten je u zgradi bivšeg kotara, sagrađenoj potkraj 19. stoljeća, u današnjoj Ulici Ante Starčevića u Đakovu.

Stalni postav Muzeja temelji se na etnološkoj, kulturno-povijesnoj i arheološkoj zbirci, a otvaran je sukcesivno. Dok su etnološki i kulturno-povijesni stalni postavi otvoreni 2005., odnosno 2006. godine, stalni postav arheologije otvoren je sredinom 2017. godine. Posjetitelji osim eksponata sadržanih u stalnom muzejskom postavu mogu vidjeti i sadržajno različite povremene izložbe.

Uz izložbene aktivnosti, djelatnici Muzeja sustavno rade i na edukaciji, ponajprije osnovnoškolaca i srednjoškolaca, dok izdavačku djelatnost provode tiskanjem kataloga uz povremene izložbe te izdanjima knjiga i Zbornika Muzeja Đakovštine. Upravo zbog toga Muzej je danas neupitno važna sastavnica kulturne slike Đakova i Đakovštine, a to će zasigurno biti i ubuduće.

– Teško je u nekoliko rečenica sažeti 70 godina postojanja Muzeja i bogatstvo njegovih zbirki, ali o tome će najbolje govoriti izloženi predmeti, pa vas pozivamo da ih dođete vidjeti za vrijeme trajanja ove izložbe, do sredine svibnja 2022. godine – poručili su djelatnici Muzeja u povodu otvorenja izložbe “70 godina Muzeja Đakovštine”.

Sudjelovala i djeca Kroz slikovnicu učili o svojim osjećajima Projekt od 150.000 kn Vatrogasni dom dobio energetsku obnovu ”Zaželi i zaposli se!” Obrazuju žene za računalne operaterke