Izbornik
Naslovnica Gradovi Koprivnica
Povijesni megaspektakl u Koprivnici od 23. do 26. kolovoza

Na 13. Renesansnom festivalu otkrivaju se sve tajne željeza

Renesansni festival
Foto: Damir Špehar/PIXSELL
Na koprivničkim bedemima posjetitelji će susresti gubavce, prosjake, guščare, noćobdije, mušketire i haramije, dvorske dame...

U Koprivnici se provode posljednje pripreme za ovogodišnji povijesni megaspektakl Renesansni festival na kojem će se okupiti viteške, obrtničke i glazbene skupine iz 12 europskih zemalja, koje će preplaviti koprivničke bedeme, ostatke nekadašnje renesansne protuturske utvrde. Većina sadržaja bit će vezana uz 15. i 16. stoljeće.

Energetska obnova OŠ Braća Radić Ulaganje u obrazovanje Deset milijuna kuna za jednu od najvećih škola u Hrvatskoj

Srednjovjekovni sajam

Na 13. Renesansnom festivalu, koji će se održati od 23. do 26. kolovoza, bit će, kako najavljuje direktor Turističke zajednice grada Koprivnice Renato Labazan, otkrivane sve tajne željeza. – Trag željezne rudače pratit će se od rudnika, zatim njenog taljenja u pećima do izrade raznih predmeta od željeza. Neviđenu atrakciju na ovim prostorima Europe pratit će i veliki drveni labirint koji će biti poseban izazov brojnim posjetiteljima iz Hrvatske i susjednih zemalja. Oni će istodobno moći uživati u bogatoj gastronomskoj ponudi na temelju izvornih srednjovjekovnih recepata s odličnim jelima od divljači, ribe, peradi i kaša kojima posebnu notu daje kopriva te u zanimljivim viteškim borbama. Posebnu draž pružit će šetnja najvećim obrtničkim srednjovjekovnim sajmom u Europi, te mogućnost sudjelovanja u raznim interaktivnim radionicama – napominje. Na koprivničkim bedemima posjetitelji će susresti srednjovjekovne likove kao što su gubavci, prosjaci, guščari, noćobdije, mušketiri i haramije, dvorske dame i žongleri. – Dočekat će ih više od 1000 kostimiranih sudionika iz 12 zemalja koji će vjerno dočarati duh i atmosferu davno minulog vremena. Strogo vodimo računa da svi kostimi, oružje, nastambe, glazba i hrana budu što vjerniji razdoblju koje predstavljamo. Još prije nekoliko godina izbacili smo plastiku, pa se jela i pića poslužuju u keramičkim i drvenim posudama i čašama. Posjetiteljima su posebno atraktivne krigle koje nastaju u radionici Turističke zajednice i koje kao originalan suvenir rado odnose svojim kućama.

Pripreme traju cijele godine

A da bi se zadovoljili visoki kriteriji koje moramo imati kao TOP manifestacija i nositelj statusa Superbrands, zapravo se cijele godine pripremamo za festival. Pripreme se intenziviraju mjesec dana prije početka jer moramo na goloj ledini podignuti srednjovjekovno naselje, ograditi ga palisadama i postaviti raznu ručno rađenu opremu i rekvizite za zabavu što predstavlja organizaciju koja ne postoji u organizaciji ostalih manifestacija u Hrvatskoj - ističe R. Labazan, autor i scenarist te zahtjevne manifestacije. Renesansna Koprivnica pružit će zadnjeg vikenda u kolovozu, uvjerava, jedinstvenu i originalnu priču u kojoj mogu uživati cijele obitelji.

Gradonačelnik Koprivnice Mišel Jakšić Novi sustav Koprivnica prvi grad s digitaliziranom nabavom