Izbornik
Naslovnica Gradovi Sisak 325 pregleda
Manji interes i manje kvote

Na društvenim mrežama bore se za spas strukovnog obrazovanja

Podrži strukovno obrazovanje
1/5
Foto: Večernji list
Svojom akcijom #PodrziStrukovnoObrazovanje učenici i nastavnici Strukovne škole Sisač žele potaknuti mlade na trogodišnje strukovno obrazovanje

Nastavnici i učenici Strukovne škole Sisak pokrenuli su akciju #PodrziStrukovnoObrazovanje. Od početka svibnja na društvenim mrežama uz taj hashtag potporu su im pružili mnogi znanstvenici, učenici, nastavnici... A sve s jednim ciljem – potaknuti mlade na strukovno trogodišnje obrazovanje.

- Sve je manje učenika u Strukovnoj školi Sisak, a i drugim strukovnim školama. Prošle godine nedostajala su nam dva razreda ili 55 učenika. Primjerice, nismo upisali niti jednog krojača. Manji je interes, ali su i smanjene kvote. Značajni utjecaj tako slabih upisnih rezultata je i ukidanje upisnih kvota od strane bivšeg ministra Milanovićeve Vlade tako da se učenici sa završnom ocjenom dobar, mogu upisati u gimnazijske ili bilo koje druge "jače" programe gdje ima dovoljno mjesta - govori nam dipl. Ing. Sanja Tomašinec, profesorica Strukovne škole i jedna od inicijatora akcije.

-  Problem je u tome što smanjenim upisima mi nismo u mogućnosti više obrazovati učenike za određena zanimanja jer ne možemo oformiti razred, ako u njemu nema dovoljno učenika, pa smo tako ostali bez krojača. Kada smo to rekli mjerodavnima u županiji, rekli su da nam ne mogu pomoći i da se sami borimo za učenike. Zato smo u Strukovnoj školi Sisak pokrenuli kampanju #PodrziStrukovnoObrazovanje kako bi nas netko saslušao - dodaje prof. Tomašinec.

Zanimanje modni tehničar

Akcija se polako širi van granice Sisačko-moslavačke županije gdje su je podržali učenici i nastavnici svih strukovnih škola i zanimanja. Dobili su podršku i iz CERN-a od prof. Ivice Puljka.

Svjesni su i organizatori da su strukovna zanimanja manje popularna i zbog malih plaća za neka od njih te stanja industrije u Hrvatskoj. Takva je situacija i kod krojača koje u ovoj školi godinama obrazuju. Stoga se i u školi prilagođavaju.

- Industrija u okruženju uvelike nam "pomaže"  da se smanji interes za određeno zanimanje pa tako  i za zanimanje krojač. Uspjehe koje smo postigli i razina znanja dobili su potvrdu i putem državnih natjecanja gdje su naši učenici osvojili više od 10 prvih nagrada i prepoznati smo kao vrlo kvalitetna i postojana škola. Uskoro pripremamo i upis za zanimanje modni tehničar u kojem će naši završeni krojači moći nastaviti svoje obrazovanje - ističe Sanja Tomašinec. Bolje uvjete nastave u ovoj školi očekuju i od skorašnjeg preseljenja u novi školski objekt, a do tada nastavljaju svoju akciju na društvenim mrežama kako bi skrenuli pozornost na strukovno obrazovanje.