Izbornik
Naslovnica Gradovi Velika Gorica
Korisne radionice

Na imanju ZMAG-a u Vukomeriću pripremljen kompostni čaj

čaj
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL/Ilustracija
Ekstrakt alge, riblji hidrolizat i huminska kiselina sastojci su pripravka za zdravije bilje

Na reciklažnom imanju udruge Zelena mreža aktivističkih grupa u Vukomeriću, poznatijem kao imanje ZMAG-a ovih se dana kuhao tzv. reciklažni čaj.

Naime, reciklažno je imanje tijekom cijele godine središte brojnih ekoloških radionica i edukacija kojima je cilj razvijati kulturu poznavanja prirode i održivoga načina života.

– Napravili smo prvi kompostni čaj ove sezone i to uz pomoć i stručnu edukaciju Cvijete Biščević koja nam je pokazala nove tehnike koje do sada nismo primjenjivali. Osim komposta dodali smo i koncentrat ekstrakta alge, huminsku kiselinu te riblji hidrolizat. Naš cilj je razmnožavanje mikroorganizama, a to se postiže zalijevanjem i prskanjem tla i biljaka ispravnim kompostnim čajem – poručili su iz ZMAG-a. Naime, riječ je o prirodnom pripravku za biljke koji poboljšava rast voćaka, povrtnica, cvijeća, ali i sobnoga bilja. Osim toga, dobar je dodatak i za izgradnju imuniteta biljaka. Može se koristiti kao gnojivo ili, pak, kao zaštitno sredstvo.

– Riječ je tekućoj otopini koja ima pozitivan učinak na biljke, a prepuna je korisnih mikroorganizama, minerala i drugih tvari – kazali su iz ZMAG-a. Sam proces dobivanja čaja poprilično je kompleksan, no sudionike radionice to nije spriječilo da se usput odlično zabave.

Oskar znanja Nagrade za znanje Velika je Gorica postala bogatija 
za sedam mladih oskarovaca