Izbornik
Naslovnica Gradovi Velika Gorica 361 pregleda
Nagrade za znanje

Velika je Gorica postala bogatija 
za sedam mladih oskarovaca

Oskar znanja
Foto: Borna Filić/PIXSELL
Oskare znanja i ove je godine najuspješnijim učenicima dodijelila Agencija za odgoj i obrazovanje, a neki su se đaci kući vratili s dvije nagrade

Velika je Gorica postala bogatija za čak sedam oskarovaca. Nije riječ o filmskim zvijezdama, nego o mladim genijalcima koji su zbog svoga znanja, truda i zalaganja odlikovani najvećim priznanjem za izniman uspjeh i rezultate postignute na državnim i međunarodnim natjecanjima znanja. Naime, pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar - Kitarović i Hrvatskoga sabora Agencija za odgoj i obrazovanje i ove je godine dodijelila Oskare znanja. Ovo veliko priznanje za svoj rad primilo je šestero mladih Velikogoričana i plesna skupina iz Umjetničke škole, dok su njihovi mentori primili zahvalnice i plakete.

Zapisi Slavka Stepanića 70-godišnji kroničar svoga kraja Putem Facebooka spašava lomničku povijest od zaborava

Ključan nacionalni projekt

– Treba poduprijeti upravo ovakve nagrade koje sustavno prepoznaju izvrsnost naših učenika na brojnim međunarodnim i domaćim natjecanjima znanja – rekla je predsjednica Grabar - Kitarović te podsjetila kako konstantno ističe i zagovara potrebu provedbe obrazovne reforme koju smatra jednim od ključnih nacionalnih projekata koji je neophodan za rast i razvoj ne samo gospodarstva, nego i društva u cjelini. Osim toga, poručila je kako ovakvi projekti moraju imati punu potporu svih društvenih snaga radi promicanja izvrsnosti, znanja i pozitivnoga natjecateljskoga duha među mladima. Oskari su se dodjeljivali u nekoliko kategorija, a u kategoriji mladih tehničara za uspjehe na međunarodnim natjecanjima Oskar je stigao u ruke Antonija Dijanića, učenika osmoga razreda Osnovne škole “Nikola Hribar”. Antonijo je, naime, osvojio treće mjesto na Robocup Austria Openu. Ovaj odličan učenik ujedno je bio i državni prvak u robotskom spašavanju žrtve. Još je jedan Oskar otišao u istu školu, i to u ruke učenika petoga razreda Ivana Dijanića.

Doma se vratio s dva Oskara

I Osnovna škola “Novo Čiče” može se pohvaliti s dva Oskara znanja. Naime, dobili su ih Reina Brabanec, osmašica koju krasi titula državne prvakinje na natjecanju iz fotografije te Luka Čučković koji je odlikovan za svoj uspjeh iz područja automatike i s državnoga natjecanja iz informatike. Kada je riječ o natjecanju iz primjene algoritama, zbog iznimnoga rezultata Oskarom je nagrađen Fran Babić iz Osnovne škole Eugena Kumičića. Iz Umjetničke škole Franje Lučića nagrađena je plesna skupina koju čine Karla Hrvoić, Gabriela Grgić, Ema Luketin i Tanja Kalensk. Bilo je i onih koji su se doma vratili s više nagrada.

– Osvojio sam Oskare za prvo mjesto na državnom natjecanju iz fizike te za brončanu medalju na Međunarodnoj olimpijadi iz fizike u Indoneziji – rekao je Filip Marjanović koji je i lani osvojio dva Oskara. Fizikom se namjerava nastaviti baviti, i to na Cambridgeu na Trinity Collegeu.

Velika Gorica Ruralni odmor Manifestacija “Ladanje u Lomnici” posjetitelje odvela u neka davna vremena