Izbornik
Naslovnica Gradovi Novska
Novska povećava reciklažne kapacitete

Na Kurjakani reciklažno dvorište za građevinski otpad

Foto: GRAD NOVSKA
Novska će time postati jedan od 10 hrvatskih gradova s ovakvim reciklažnim dvorištem, a Novokom će pritom ostvarivati i dobit

Projekti odvojenog skupljanja otpada koji se može reciklirati te izdvajanje štetnog i opasnog otpada dio su cjelovitog sustava 
gospodarenja otpadom u gradu Novska.

Proširenje djelatnosti

Rečeno je to pri potpisivanju više ugovora za gradnju i opremanje reciklažnog dvorišta za obradu građevinskog otpada na Kurjakani, čime tvrtka za komunalno gospodarstvo Novokom iz Novske proširuje svoju djelatnost.

– Time na još jedan način doprinosimo smanjenu otpada u okolišu. Otvaranje takvog reciklažnog dvorišta predstavlja za sve korisnike prvo cjelovito i konkretno rješenje u skladu s važećom legislativom i direktivama  EU o održivom gospodarenju takvim otpadom, odnosno proklamiranoj potrebi da se generirani građevinski otpad prikupi, oporabi, tj. reciklira i ponovo upotrijebi u građevinskoj, komunalnoj i krajobraznoj djelatnosti – rekao je direktor Novokoma Tomislav Bogojević.

Vrijednost investicije iznosi 6,5 milijuna kuna, a sredstva je osigurao Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Dodijeljenim nepovratnim sredstvima uredit će se prostor na kojem će se obrađivati građevinski materijal, a nabavljen je i stroj za drobljenje otpada i suzbijanje prašine, neophodan za rad s građevinskim materijalima. Stroj je multifunkcionalan i ima veliki kapacitet obrade građevinskog otpada, do 100 tona na sat.

Ovo reciklažno dvorište sagradit će se na lokaciji deponija komunalnog otpada Kurjakana na površini od 1700 metara prostornih čime će se Novska svrstati među desetak gradova koji imaju tako uređen način gospodarenja građevinskim otpadom.

Građevinske radove na Kurjakani za pogon reciklažnog dvorišta za obradu građevinskih ostataka izvodit će tvrtka HIS d.o.o. iz Donje Višnjice, strojevi dolaze iz tvrtke Nakić-Alfirević d.o.o. iz Drniša, stroj utovarivač iz tvrtke Terra Jaska d.o.o. Strmec Samoborski, a stručni nadzor radova obavljat će tvrtka Tenzor d.o.o. iz Zagreba.

– Gradnja ovog reciklažnog  dvorišta samo je jedan u nizu projekata koje smo u proteklom  razdoblju proveli što se tiče prikupljanja otpada na području našeg grada. Materijal dobiven drobljenjem poslužit će za nasipanje poljskih putova, a Novokom će ovom uslugom ostvarivati dobit – dodao je Tomislav Bogojević.

Gradonačelnik Marin Piletić podsjetio je na primjedbe građana na divlja odlagališta.

Smanjenje otpada

– Stavljanjem u pogon reciklažnog dvorišta smanjuje se otpad u okolišu i omogućava propisno odlaganje građevinskog  otpada. Usluga koju će Novokom  obavljati neće biti namijenjena samo Novskoj i okolici već i širem području – naglasio je Piletić.

U građevinski otpad ubrajaju se beton, cigle, pločice i materijali na bazi gipsa, drvo, staklo i plastika, zatim mješavine bitumena, 
ugljeni katran i proizvodi koji sadrže katran, metali (uključujući i njihove legure), zemlja, kamenje i iskop od rada bagera, građevinski materijal na bazi gipsa, ostali građevinski otpad i otpad od rušenja objekata. U svakodnevnom govoru često se spominje i pojam šuta što podrazumijeva žbuku, dijelove zida, betona, keramičkih pločica, crepova, elektrodijelova, stolarije i slično. Sve će se to sada reciklirati u Novskoj.