Izbornik
Naslovnica Gradovi Split
u organizaciji Saveza maslinara Splitsko-dalmatinske županije

Na Maslini i Intradi 560 natjecatelja s više od 700 uzoraka ulja i drugih proizvoda

Branitelji u svom masliniku beru masline i prave vrhunska ulja
Foto: Hrvoje Jelavić/PIXSELL
Kvalitetu maslinovog ulja ocjenjivao je Nastavni zavod za javno zdravstvo iz Splita – međunarodno ovlašteni laboratorij za ocjenjivanje maslinovog ulja

Na 16. međunarodnoj manifestaciji maslinara Mediterana Maslina i 5. međunarodnoj manifestaciji poljoprivrednika Mediterana Intrada u Splitu je tijekom vikenda sudjelovalo 560 natjecatelja iz osam mediteranskih država, ocijenjeno je 400 uzoraka ekstra djevičanskog maslinovog ulja i više od 300 ostalih poljoprivrednih delicija. Šampion Masline Split 2019. je maslinar Đani Lubiana iz Poreča, a šampion Intrade Split 2019. je Zvonimir Benčić iz Visa.

Branje maslina u Poreču maslinici puni plodova Mališani brali masline, a dobit će i ulje da bi im obroci u vrtiću bili zdraviji

Dvije manifestacije održane su u splitskom hotelu Zagreb u Duilovu u organizaciji Saveza maslinara Splitsko-dalmatinske županije.

Ove godine na Maslini je prijavljeno i ocijenjeno 400 uzoraka ekstra djevičanskog maslinovog ulja i više od stotinu aromatiziranih maslinovih ulja, konzerviranih maslina, raznih drugih pripravaka i delicija od ploda masline, ukupno 509 uzoraka.

Na Intradi je prijavljeno ukupno 198 uzoraka raznih poljoprivrednih proizvoda, a  najviše proizvoda od grožđa, konzerviranog povrća, slatkog od voća, sira, meda i drugih delicija, ukupno je na obje manifestacije sudjelovalo 560 natjecatelja sa 707 uzoraka iz osam mediteranskih država.

Uz hrvatske maslinare, ove godine je manifestacije prijavljeno i 103 maslinara iz Slovenije i 16 maslinara iz Bosne i Hercegovine, što je dokaz povjerenja maslinara u organizatora i ocjenjivački sud tih manifestacija.

Kvalitetu maslinovog ulja ocjenjivao je Nastavni zavod za javno zdravstvo iz Splita – međunarodno ovlašteni laboratorij za ocjenjivanje maslinovog ulja. Prema njihovom izvješću, najkvalitetnija ulja na manifestaciji bila su ona iz rubnih područja uzgoja maslina, najsjevernijih krajeva poluotoka Istre i Slovenije.

Manifestacija, pod pokroviteljstvom  predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović, premjera RH i župana Splitsko-dalmatinske županije te domaćina grada Splita, počela je podjelom godišnjih priznanja za unapređenje hrvatskog maslinarstva, nakon čega je uslijedio stručni skup i podjela diploma i medalja. 

Prerada maslina u uljari u Tisnom Pogoni rade punom parom Loš urod, ali vrhunski proizvod: masline se prerađuju po najnovijoj tehnologiji

Godišnje nagrade hrvatskog maslinarstva primili su: za medijsku promidžbu maslinarstva Martin Vuković – HRT Zagreb; Goran Beinrauch – Gospodarski list Zagreb, Zrinka Cvitešić, maslinarska i umjetnica i Marko Vučetić DHZ Zagreb, za unapređenje maslinarstva maslinari Matko Grgić – Sutivan, Antun Poljanić – Trstenik; Toma Makjanić – Dol na Hvaru, Dragan Marčina – Dragove, Jadran Antunović – Orebić, Mate Dušević – Ljubač, uljare i tvrtke Uljara MIKULIĆ – Ljubuški, Uljara AGROPRODUKT – Vodnjan, Uljara Grubić – Bale, Josip Kontuš – ENTRADA - Šušnjevica i Agroekspert – Funtana.

Na stručnom skupu govorilo se o maslinarstvu u procjepu vremenskih ekstrema, optimalnoj tehnološkoj zrelosti ploda masline i o tome kako maslinovo ulje gubi ljekovita svojstva. Bilo je riječi i o sortimentu maslina, primjeni biostimulatora u gnojidbi masline i drugim temama.

Tijekom manifestacije održao se je i izložbeno-prodajni sajam domaćih i ekoloških gastronomskih delicija, meda, vina, sira, konzerviranog povrća, džemova i marmelada, likera, kao i opreme i sredstava za maslinarstvo i općenito poljoprivredu.

Na izložbi su bila prikazana najnovija dostignuća opreme i tehnologije, ali i najnovija sredstva za gnojidbu, prihranu i zaštitu vinove loze, masline, voća i povrća. U popodnevnim satima upriličeno je kušanje sortnih maslinovih ulja i drugih delicija.

Dodijeljene su i posebne nagrade i priznanja za najkvalitetnija maslinova ulja i druge poljoprivredne proizvode, posebne nagrade za izgled pakovine i ekološke proizvode te proglašeni šampioni i najuspješnije uljare i OPG-ovi u pojedinim natjecateljskim klasama.

Masline Berba Olakšanje za poljoprivrednike: kiša je u zadnji čas spasila masline