Izbornik
Naslovnica Gradovi Šibenik
U Šibeniku predstavljen Projekt “Regionalni znanstveni centar – RaSTEM”

Naglasak u školama bit će na robotici, klimatologiji...

Foto: Šibenik
Projekt “Regionalni znanstveni centar – RaSTEM” obuhvatit će sve šibenske gradske i područne osnovne škole te škole u Skradinu i Murteru

”Regionalni znanstveni centar – RaSTEM” naziv je nedavno predstavljenog projekta ukupne vrijednosti 2,042.449,12 eura, koji 
će se na području grada Šibenika provoditi od srpnja 2022. do ožujka 2024. godine.

100% financiranje

Cilj projekta, financiranog u stopostotnom iznosu iz donatorskih i nacionalnih sredstava je uspostavljanje sinergije razvoja formalnog i neformalnog obrazovanja u svrhu razvoja programa za STEM područje, podijeljenog na dva dijela; jednog za učenike, drugog za učitelje. Kazano je to na konferenciji za novinare u uredu šibenskog gradonačelnika Željka Burića kojoj je nazočio i njegov 
zamjenik Danijel Mileta.

U Zagrebu je, naime, između Grada Šibenika i Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije potpisan ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za projekt koji se financira iz Financijskog mehanizma Europskog gospodarskog prostora za razdoblje od 2014. do 2021. godine.

– Dobili smo otprilike 15 milijuna kuna za razvoj STEM područja u osnovnoškolskom obrazovanju. Projektom ćemo pripremiti mlade ljude za područja koja im u budućnosti osiguravaju radno mjesto, što je za Šibenik posebno važno. Podizanjem razine edukacije želimo zainteresirati i roditelje i djecu osnovnoškolskog uzrasta da krenu u ona zanimanja koja su posebno potencirana aktualnom energetskom krizom s kojom se Europa sučeljava. Kao sredina, općenito, stremimo razvoju i visokoobrazovnih ustanova upravo iz STEM disciplina – kazao je šibenski gradonačelnik Željko Burić.

U projektu, inače, sudjeluje pet osnovnih škola kojima je osnivač Grad Šibenik, a to su OŠ Juraj Dalmatinac, OŠ Juraj Šižgorić, OŠ Meterize, OŠ Vrpolje i OŠ Brodarica s područnim školama. Također, uključene su i osnovne škole s Murtera i Skradina. Partneri u projektu su Hrvatski robotički savez, Fakultet elektrotehnike i računarstva iz Zagreba te Univerzitet iz Osla.

Uređenje učionica

U sklopu projekta unutar škola bit će uređene učionice koje će  imati dodatnu infrastrukturu, a naglasak je na robotici, meteorologiji, klimatologiji i poduzetništvu. Namjerava se educirati minimalno 15 nastavnika koji će dalje moći educirati, ne samo djecu i druge nastavnike, već i 200 djece do završetka projekta.

– U opremanje spada i okoliš OŠ Meterize, gdje će se urediti park na otprilike 300 četvornih metara, koji će služiti djeci za edukaciju o klimatskim promjenama. Jedan STEM park bit će sagrađen u neposrednoj blizini našeg Trokuta, a OŠ Juraj Dalmatinac dobit će izdvojenu nadogradnju za STEM učionicu. Program edukacije za djecu nazvan je ‘Novi Nikola Tesla’, dok se edukacija učitelja zove po Teslinom profesoru fizike Martinu Sekuliću – precizirao je Mileta, dodavši kako će unutar projekta biti osmišljen trajni nastavni program.