Izbornik
Naslovnica Gradovi Samobor
U Gradskoj vijećnici organiziran prijam za učenike i učenice s iznimnim dostignućima u 2022.

Nagrađene uspješne samoborske studentice i paraatletičar

Foto: Samobor
Priznanja i novčanu nagradu dobile su odlične studentice kemije, Mia Jurković i Katarina Ležaić, te paraatletičar Antonio Kosmat za iznimna sportska dostignuća

Grad Samobor upriličio je  u Gradskoj vijećnici prijem za Miju Jurković i Katarinu Ležaić, uspješne studentice diplomskog sveučilišnog studija istraživačke kemije Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu i uspješnog paraatletičara Antonija Kosmata koji je ostvario iznimna sportska postignuća u ovoj godini.

Studenticama, Miji i Katarini na uspjesima tijekom studiranja, ali i u mnogobrojnim izvannastavnim aktivnostima i znanstveno-istraživačkom radu te Antoniju Kosmatu na sjajnim sportskim postignućima uz dodjelu priznanja i novčane nagrade, čestitali su gradonačelnica Petra Škrobot, njezin zamjenik Petar Burić te privremeni pročelnik za društvene djelatnosti Silvio Ivan Žugaj.

Uspješne studentice Mia Jurković i Katarina Ležaić tijekom dosadašnjih godina studiranja, osim redovnih studentskih obaveza i polaganja ispita, bile su sudionice projekata na Zavodu za opću i anorgansku kemiju u okviru kojih su objavljeni znanstveni radovi čije su koautorice. Ove akademske godine zajedno su napisale znanstveni rad za koji su nagrađene Rektorovom nagradom. I prethodne akademske godine 2020./2021. dobile su Rektorovu nagradu za društveno koristan rad u akademskoj i široj zajednici pod nazivom “Online Znanstvene čarolije”. 

Navedeni rad proizašao je iz sudjelovanja na projektu studentske sekcije Hrvatskog kemijskog društva “Znanstvene čarolije”. Riječ je o volonterskom projektu popularizacije znanosti kroz kemijske radionice za djecu. Osim toga, znanost su popularizirale kroz sudjelovanje na Otvorenom danu Kemijskog odsjeka i Smotri Sveučilišta u Zagrebu. Rezultate svojih istraživanja prezentirale su i na 
znanstveno-stručnim skupovima, između ostalih i u Pragu.