Izbornik
Naslovnica Gradovi Zaprešić
Edukativna igra 'Escape room'

Najugroženiji u prometu kroz igru će učiti kako se trebaju ponašati na ulici

Foto: Grad Zaprešić
Uz sigurnost djece, cilj je i poticanje njihove tjelesne aktivnosti

Kako se ponašati u prometu, što govore prometni znakovi i kako sigurno prolaziti ulicama, učenici iz Zaprešića mogu naučiti i kroz zanimljivu edukativnu igru koja im je uručena u sklopu projekta “Take a brake! (zakOČI)”. Cilj projekta je okupiti sve sudionike u prometu, donositelje odluka, stručnjake, studente, policiju, roditelje, odgojitelje, širu zajednicu, ali i djecu, kako bi zajedno promišljali i razvijali sigurna prometna rješenja. Djeca su, poznato je, najugroženija skupina u prometu, i kao pješaci i kao putnici u vozilima svojih roditelja.

SIGURNOST U PROMETU Dijelili svjetla za bicikle, kabanice...

Intervencije u gradovima

– U 20 mjeseci trajanja projekta organizirane su World Cafe radionice s građanima i ključnim dionicima, detektirane su kritične točke u prometu prema zaključcima radionice te će se izvesti po jedna intervencija u gradovima i općini partneru koja će pridonijeti većoj sigurnosti posebno pješaka, a razvijeni su i inovativni alati za aktivnu edukaciju djece, educirani su roditelji i nastavnici, a sve s ciljem da se pozornost vozača usmjeri na pješake u prometu – kažu u Gradu.

Projekt bi trebao pomoći u unapređenju društvenog razvoja na lokalnim razinama kroz suradnju i partnerstvo hrvatskih i švicarskih institucija javnoga zdravstva, policije i obrazovanja, jedinica lokalne i područne samouprave te organizacija civilnoga društva u području sigurnosti djece u prometu. Voditeljica projekta Italina Benčević educirala je učiteljice osnovnih škola, koje će uz pomoć ove jedinstvene i zabavne igre sada lakše upoznati svoje učenike sa situacijama koje ih mogu dovesti u opasnost te ih uputiti kako se pravilno i odgovorno ponašati u prometu.

– Igra "Escape room" je prenosiva, što omogućuje njezino dijeljenje među školama – napominju. Projekt sufinancira Ured za udruge kroz švicarsko-hrvatski program suradnje, a vrijednost projekta je 1,636.799 kuna. Provodi ga udruga Roditelji u akciji – Roda, a partneri su Carecross iz Švicarske, Sveučilište Sjever, općina Bale te gradovi Koprivnica i Zaprešić.

ZAVRŠEN PROJEKT ZA ‘PARK ‘N’ RIDE’ Na Podbrežju parkiralište i terminali za autobuse

Suradnja za sigurnost

Podržavaju ga MUP, Nacionalni program sigurnosti cestovnog prometa i HAK. Projekt će potrajati do studenog.

– Projektom želimo poboljšati dobrobit i sigurnost djece i povećanje njihove tjelesne aktivnosti i manje upotrebe vozila roditelja kroz smanjenje izloženosti riziku tijekom pješačenja ili bicikliranja i promišljanje prometnoga okoliša prijateljskoga za djecu pješake – ističu organizatori koji nastoje povećati znanje i svijest javnosti o sigurnosti djece u prometu. – Suradnja na svim razinama, inovacije i primjene dobrih praksi iz Švicarske prožimaju se kroz sve aktivnosti projekta u cilju veće sigurnosti najmlađih, a ovom igrom potaknuli smo i švicarske stručnjake da osmisle svoju verziju! – kaže I. Benčević.