Izbornik
Naslovnica Gradovi Velika Gorica
velika gorica

Najveća osnovna škola kreće u energetsku obnovu

Foto: Grad Velika Gorica
Proces javne nabave trebao bi biti realiziran do svibnja, a planirani početak provedbe samih radova očekuje su u lipnju, nakon završetka tekuće školske godine. Prema procjenama pročelnika svi radovi trebali bi biti gotovi krajem listopada

Osnovna škola Nikole Hribara sagrađena je 1983. godine, a po broju mališana koji ju pohađaju smjestila se među pet najvećih škola u Hrvatskoj. Godine su učinile svoje stoga je energetska obnova objekta prijeko potrebna.

- Energetska obnova vrlo je značajna za djelatnike, a prije svega za učenike. Obnova prvenstveno donosi energetsku uštedu, što za djecu znači da će imati puno zdraviju okolinu, tj. da će promjene u konačnici biti dostojne 21. stoljeća - govori ravnatelj škole Stjepan Maravić.

Župan Damir Bajs i ravnatelj Fonda Dubravko Ponoš obišli su radove na Osnovnoj školi Garešnica u sklopu kojih će se obnoviti i školsko-sportska dvorana BBŽ među vodećim županijama po korištenju Fonda za energetsku učinkovitost Osnovna škola Garešnica dobit će novo ruho vrijedno 11 milijuna kuna, đaci će ići na nastavu u potpuno obnovljenu zgradu

Projekt je pripremio Grad Velika Gorica, a sufinancirat će se iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Nakon pripremanja potrebne dokumentacije te dobivanja sredstava, slijedi proces javne nabave, tj. pronalazak izvođača planiranih radova. Ukupni troškovi provedbe projekta energetske obnove škole iznose 22,5 milijuna kuna, uz sufinanciranje Europskog fonda za regionalni razvoj u iznosu od 8,2 milijuna kuna.

- Ovo je zaista jedan veliki projekt, možemo reći jedan od većih energetskih obnova općenito u Velikoj Gorici, ali i u Hrvatskoj, radi se o velikoj školi, po broju učenika, ali i po površini objekta. Naravno, mi ćemo kao i u dosadašnjim projektima aplicirati na dodatna bespovratna sredstva te ostale izvore financiranja te time olakšali proračun Grada VG za realizaciju ovakvog projekta - rekao je pročelnik za EU fondove Domagoj Ilečić.

Mogućnost dodatnog sufinanciranja pruža Fond za sufinanciranje provedbe EU projekata na regionalnoj i lokalnoj razini (MRRFEU), do 60% iznosa vlastitog učešća, te Javni poziv za provedbu projekata financiranih iz fondova i programa EU na području Zagrebačke županije u iznosu do 500,000 kuna.

Proces javne nabave trebao bi biti realiziran do svibnja, a planirani početak provedbe samih radova očekuje su u lipnju, nakon završetka tekuće školske godine. Prema procjenama pročelnika svi radovi trebali bi biti gotovi krajem listopada.

državna matura projekt Završena energetska obnova škole u Trenkovu