Izbornik
Naslovnica Gradovi Sisak
Sisačka Željezara ponovo u radu

Nakon dvije godine pokreće se proizvodnja u jednoj smjeni s oko 40 radnika

Željezara Sisak
Foto: Nikola Čutuk/PIXSELL
Ukoliko bude sve po planu, razmatra se i uvođenje još jedne proizvodne smjene za nekoliko mjeseci

Sisačka Željezara, nakon što je dvije godine imala ugašene pogone, kreće u rad. Talijanska tvrtka ABS, vlasnik onoga što je preostalo od Željezare, pokreće proizvodnju u jednoj smjeni s oko 40 radnika, od kojih su većina zaposlenici podizvođača.

ABS Sisak proizvodnju čelika prekinuo je 1. prosinca 2015. godine, pravdajući tu odluku 'teškim stanjem na tržištu čelika'. Tada je stotinjak radnika dobilo otkaze, a menadžment prebačen u središnjicu tvrtke u Italiju. Od tada, do danas, stavili su na prodaju nekretnine koje ne koriste i dio njih uspjeli prodati.

Zbog niže cijene električne energije za sada će proizvoditi specijalne čelike samo u noćnoj smjeni, a neslužbeno saznajemo kako se, ukoliko bude sve po planu, razmatra uvođenje još jedne proizvodne smjene za nekoliko mjeseci.

ABS je dio grupacije Danieli, krupnog europskog  igrača u proizvodnji čelika. Željezaru Sisak kupio je 2012. od bivšeg vlasnika, američkog CMC-a, koji je proizvodnju obustavio 2011., nakon četiri godine rada. Talijani su proizvodnju pokrenuli sredinom 2013. te je potrajala nešto više od dvije i pol godine. Nakon dvogodišnje pauze ponovo počinju s radom, ovaj put s duplo manje radnika nego su ih imali.

Prije Domovinskog rata u sisačkoj željezari i njezinim pogonima u okolici je bilo oko 14.000 radnika. Sredinom devedesetih taj je broj smanjen na nešto više od 5.000, prvi ruski vlasnici 2001. Željezaru su preuzeli s 1700 radnika, a američki CMC je 2011. otišao ostavivši 917 radnika.