Izbornik
Naslovnica Gradovi
Rješenje tijekom dana

Nakon požara na odlagalištu Ogulin nema kamo odlagati smeće

Otpad
Foto: Marijan Sušenj/Pixsell/Ilustracija
Gradonačelnik Dalibor Domitrović ustvrdio je da Ogulin nema kvalitetno rješeno zbrinjavanje otpada, da se čeka na izgradnju budućeg regionalnog odlagališta na Baninoj gori, ali i da će Grad do kraja godine preprojektirati dokumentaciju o sanaciji odlagališta Sodol

Grad Ogulin od prošlog tjedna nema rješenje kamo s otpadom jer je zbog požara na tamošnjem odlagalištu Sodol zaprimanje otpada obustavljeno, a tijekom dana očekuje se jedno od tri moguća rješenja: inspekcija Ministarstva zaštite okoliša i energetike obustavu može ukinuti jer je požar ugašen gotovo 99 posto, može se otvoriti privremeno odlagalište ili će se otpad odvoziti na odlagalište Ilovac u Karlovcu.

Gradonačelnik Dalibor Domitrović ustvrdio je da Ogulin nema kvalitetno rješeno zbrinjavanje otpada, da se čeka na izgradnju budućeg regionalnog odlagališta na Baninoj gori, ali i da će Grad do kraja godine preprojektirati dokumentaciju o sanaciji odlagališta Sodol.

Domitrović dodaje da planirana sanacija ne znači i zatvaranje Sodola nego mogućnost daljnjeg korištenja u što treba uložiti oko 15 milijuna kuna i to za postavljanje tzv. brtvenih slojeva i sustava otplinjavanja jer su plinovi koji se razvijaju na smetlištu velik ekološki problem.

U očekivanju novog inspekcijskog nadzora vatrogasci Javne vatrogasne postrojbe Ogulin i DVD-a Ogulin i dalje su na terenu, a uz njih i djelatnici tvrtke Stambeno komunalno gospodarstvo d.o.o. , koji preslaguju otpad teškim građevinskim strojevima.

Zapovjednik JVP Ivan Luketić rekao je u telefonskom razgovoru za Hinu da je požar uglavnom ugašen, ali da ni unatoč kiši kod požara koji se razvijaju u dubini tijela odlagališta nije sve gotovo dok se ne ugasi i posljednje žarište.

Luketić ističe da gašenje takvog požara puno košta, jer se mora angažirati i teška građevinska mehanizacija i dopremiti velika količina vode.

- Izračunali smo da je samo za srijedu trošak intervencije bio 50.000 kuna, u što je, osim troška vožnje vode, uračunat i rad profesionalnih i dobrovoljnih vatrogasaca i satnica rada vozila s troškom goriva - rekao je Luketić te naglasio da su to za gašenje teški uvjeti, ekološki opasni, jer se u naslagama smeća u razvijaju različiti plinovi.