Izbornik
Naslovnica Gradovi 175 pregleda
3D slike u Vukovaru

Napad morskog psa na fotografiji, nova je gradska turistička atrakcija

3D street Art Festivala – Vukovarart
1/6
Foto: Branimir Bradarić
Vukovarci i njihovi gosti koji se slikaju uz 3D slike, kada pogledaju fotografije koje naprave dobivaju dojam da ih primjerice napada morski pas...

Vukovar je od protekloga vikenda bogatiji za još jednu turističku atrakciju koja privlači veliki broj građana. Naime, u sklopu prvoga 3D street Art Festivala – Vukovarart neki od najpoznatijih svjetskih 3D umjetnika iz svijeta naslikali su šest 3D slika. Neobične slike od prvoga dana izazvale su veliku interes građana koji dolaze i fotografiraju se za uspomenu.

-Ta vrsta umjetnosti je jako popularna u svijetu, a njen pravi naziv je anamorfno slikarstvo. Građanima su posebno zanimljive jer kada se slika promatra s točno određenog mjesta i fotografira putem fotoaparata ili mobitela promatrač dobiva 3D efekt pa se zato te slike i nazivaju 3D slikama. Građani nam često kažu da fotografije koje naprave izgledaju stvarne, kao da su žive - pojasnio je Filip Mrvelj najpoznatiji hrvatski 3D umjetnik koji je bio i jedan od organizatora festivala u Vukovaru.

Foto: Branimir Bradarić

Tako građani koji se slikaju uz 3D slike u Vukovaru kada pogledaju fotografije koje naprave dobivaju dojam da ih napada morski pas, prolivene boje po nogostupu u kokošku u blizini, obitelj koja odmara, dijelom srušeni kameni most, suncokret koji raste iz ladice radnoga stola… Ističe i kako u ovakvoj vrsti slikarstva nije važno kakve se boje koriste nego se 3D efekt dobiva iz posebne tehnike koja se primjenjuje. Inače, Mrvelj se ovom vrstom slikarstva počeo baviti još 2009. godine, a njegove 3D slike se mogu vidjeti po cijeloj Hrvatskoj ali i svijetu. Prema njegovim riječima u svijetu se uopće mali broj ljudi bavi ovakvom vrstom umjetnosti. Istakao je i kako je tijekom trajanja festivala Vukovar bio središte svjetske 3D umjetnosti.

- Zadovoljni smo s ovim festivalom jer smo ne samo okupili neke od najjačih 3D umjetnika na svijetu nego i jer smo napravili šest slika koje su već postale dio turističke ponude grada. Omogućili smo građanima i da gledaju kako nastaju takve slike, razgovor s umjetnicima ali ipak one prave efekt dobivaju tek kada budu gotove i kada se građani fotografiraju kod njih - rekao je predsjednik udruge Lima Krešimir Herceg koji je bio i voditelj marketinga Vukovarart festivala.  

Dodao je i kako je ideja za pokretanje Vukovarart festivala nastala  prošle godine kada je Mrvelj napravio prvu 3D sliku na jednome od vukovarskih pješačkih mostova. Slika je vrlo brzo postala svojevrsna atrakcija kod koje su se brojni građani fotografirali za uspomenu.