Izbornik
Naslovnica Gradovi Split
Istraživanje Nove Tv

Napeto u Splitu: Željko Kerum s prvog mjesta skinuo Andru Krstulovića Oparu

Željko Kerum i Andro Krstulović Opara
Foto: Pixsell
Splićani će gradonačelnika izabrati u drugom krugu u kojem Željko Kerum trenutačno uživa potporu 39 posto birača

Dnevnik Nove TV donio je istraživanje političkog raspoloženja Splićana, i to šest dana prije izlaska na birališta. Željko Kerum u ovom  trenutku može računati na potporu 25,7 posto birača što znači da je povećao prednost od početka kampanje za 2,5 postotna poena. Tako je s prvog mjesta “skinuo“ HDZ-ovog kandidata Andru Krstulovića Oparu koji trenutačno uživa potporu 21,3 posto splitskih birača. No, u kampanji je izgubio i potporu, točnije 3 postotna poena. Vodeći stranku Pametno, Marijana Puljak tijekom kampanje nije profitirala i trenutno je na 19,6 posto.

Aida Batarelo, kandidatkinja SDP-a i HNS-a, trenutačno ima 9,5 posto potpore i bilježi rast popularnosti od 3 posto od početka kampanje. Mostov kandidat Ante Čikotić ima 6,6 posto, a Dragan Markovina, kandidat Nove ljevice i Radničke fronte, 3,6 posto. Nezavisni kandidat Goran Jugović ima 3,1 posto potpore, a ostali kandidati uživaju potporu od 1,5 posto birača. Neodlučnih je 9,1 posto, taj broj porastao je za 2,4 posto.

Splićani će gradonačelnika izabrati u drugom krugu u kojem Željko Kerum trenutačno uživa potporu 39 posto birača i od početka kampanje povećao je popularnost za 6,9 posto. Andro Krstulović Opara pak ima potporu njih 38,6 posto, no on je u kampanji izgubio od 10, 4 postotnih poena potpore. Uz ove kandidate, u drugom krugu ne bi glasovalo 16,8 posto birača, neodlučnih je 4,3 posto, a odbija odgovoriti njih 1,2 posto.

Prva lista HDZ-a

Andro Krstulović Opara računa na 90 posto birača HDZ-a, a Kerum na njih 8 posto. No zato Kerum može računati na 44 posto Mostovih birača, a Opara na njih 36 posto. Birači stranke Pametno, njih 37 posto, glas bi dali HDZ-ovom kandidatu,  a njih 23 posto Željku Kerumu. 36 posto ispitanika SDP-a i HNS koalicije svoj glas dali bi Opari, a njih 24 Kerumu. Zato 59 posto birača ostalih stranka svoj glas daje Kerumu, a 32 posto Opari. 31 posto neodlučnih birača priklonilo bi se Kerumu, a njih 23 posto Opari.

U srazu s Marijanom Puljak, Kerum može računati na 58 posto potpore HDZ-ovih birača, ali će zato i 24 posto HDZ-ovaca svoj  glas dati čelnici stranke Pametno. 45 posto birača Mosta priklonilo bi se Puljak, a njih 32 posto Željku Kerumu. 68 posto birača SDP-a i HNS-a svoj bi glas dalo čelnici stranke Pametno, a na birače ljevice Kerum može računati kod 20 posto SDP-ovaca i narodnjaka.

U splitskom Gradskom vijeću prva je lista HDZ-a s 20 posto, a odmah iza njih Kerumova koalicijska lista s 18,7 posto. Pametno može računati na 16,6 posto, a SDP i HNS na 12,4 posto potpore birača. Most može računati na potporu od 8,1 posto, a Nova ljevica – Radnička fronta je oko izbornog praga s 3,8 posto.