Izbornik
Naslovnica Gradovi Našice
PREDSJEDNIK UREDA ISELJENIH SLOVAKA POSJETIO NAŠICE

“Našice su centar Slovaka u Hrvatskoj”

Foto: Grad Našice
- Desetljećima imamo jako dobru suradnju na političkoj, društvenoj i kulturnoj razini. Slovaci svojim djelovanjem uvelike obogaćuju naš kraj – kazao je gradonačelnik Krešimir Kašuba

Gradonačelnik Našica Krešimir Kašuba primio je izaslanstvo iz Slovačke predvođeno predsjednikom Ureda iseljenih Slovaka Milanom Jánom Pilipom te predstavnike slovačke zajednice u Republici Hrvatskoj.

Milan Ján Pilip, novi predsjednik Ureda iseljenih Slovaka u Bratislavi, istaknuo je veliko zadovoljstvo što je u posjetu gradu koji je sjedište Slovaka u Hrvatskoj te zahvalio gradonačelniku na prijmu. Istaknuo je da se u našu zemlju došao upoznati s aktivnostima i životom ovdašnjih Slovaka.

– Bila mi je čast danas primiti i ugostiti visoko izaslanstvo Republike Slovačke za iseljene Slovake. Istaknuli smo da su Našice centar Slovaka u Republici Hrvatskoj i da se u Našicama nalazi oko 2000 stanovnika slovačke nacionalne manjine. Desetljećima imamo jako dobru suradnju na političkoj, društvenoj i kulturnoj razini. Slovaci svojim djelovanjem uvelike obogaćuju naš kraj – kazao je gradonačelnik Krešimir Kašuba.

Predsjednik Ureda iseljenih Slovaka Milan Ján Pilip rekao je kako je u višednevnom posjetu Hrvatskoj s ciljem posjeta Slovaka koji žive u Hrvatskoj.

– Obišli smo Zagreb, bili smo i u Rijeci, gdje smo otvorili novi Slovački dom. Drugi dio našeg posjeta ovdje je u Slavoniji, gdje živi 
najviše Slovaka. A u Našicama se nalazi krovna slovačka organizacija koja združuje petnaest Matica slovačkih u cijeloj Hrvatskoj te mi je drago što sam došao ovdje – poručio je pak Milan Ján Pilip.

Prijmu je nazočio i zastupnik za češku i slovačku nacionalnu manjinu u Hrvatskom saboru Vladimir Bilek.