Izbornik
Naslovnica Gradovi Samobor
REZULTATI U RUJNU

Natječaj za kratku priču Gradske knjižnice Samobor slavi 10. rođendan

Foto: Knjižnica Grada Samobora
Otvoren je do 1. lipnja, a priče mogu biti dužine do pet novinarskih kartica. Tri najbolje bit će i novčano nagrađene, a dvadesetak njih objavljeno u zbirci kratkih priča i na webu

Više od 2000 tekstova prošlo je kroz Natječaj za kratku priču Gradske knjižnice Samobor u deset godina njegova postojanja, a ove je godine on raspisan uz potporu Grada, Zagrebačke županije i Ministarstva kulture i medija.

Jubilarno izdanje otvoreno je do 1. lipnja, a svaki tekstopisac može poslati jednu priču. Mogu biti duge do pet novinarskih kartica te ne smiju biti već objavljene. Tri najbolje priče bit će i novčano nagrađene, dok će dvadesetak odabranih biti objavljeno u zbirci kratkih priča i na mrežnim stranicama knjižnice.

Dani kratkopričaša

– Priče koje ne uđu u finale još jednom čitamo u sklopu segmenta koji zovemo “Kvaka 23”. To su priče čiji autori imaju adresu koja se nalazi u krugu od 23 kilometara od kvake knjižnice. Tako želimo potaknuti lokalne autore da što više pišu. Od milja ih zovemo i “priče s lokacijskom dozvolom” – kaže knjižničarka Draženka Robotić koja je dio tima koji je 2012. godine pokrenuo ovaj natječaj i sve vezano za njega.

Željeli su, prisjeća se, osmisliti nešto što će u lokalnoj i široj zajednici popularizirati čitanje i pisanje. Nisu ni slutili da će imati takav odaziv.

– Već nam je prve godine pristiglo 176 priča, lani 249, a godinu prije i više od 300. To je naš osnovni posao – postići da se u društvu što više drži olovka i knjiga u rukama – objašnjava D. Robotić dodajući da ima mnogo ljudi zbog kojih je projekt uspješan i koji su im pomogli svojim savjetima, poput Marka Gregura, Ivice Prtenjače, Krune Lokotara, Maje Hrgović, Romana Simića...

U rujnu se objavljuju rezultati natječaja na kojemu glavna nagrada iznosi 2500 kuna, druga 1500, a treća 1000 kuna. Ususret tome održavaju se Dani kratkopričaša u Samoboru koji u grad “dovuku” razne umjetnike. Prvog dana manifestacije umjetnici slikaju inspirirani motivima iz kratkih priča, a njihova se djela naposljetku izlažu na dan proglašenja pobjednika.

– Zanimljiva je crtica i slučajnost da smo lani imali umjetnicu koja je došla slikati, a usto je i njezin tekst završio u zbirci – govori samoborska knjižničarka. Tijekom ovih deset godina, dodaje, upoznali su puno mladih, neafirmiranih pisaca, dragih ljudi, pozitivnih i afirmiranih književnika i kritičara.

A u žiriju su se izmjenjivali mnogi književni stručnjaci i nekoliko knjižničarki.

Slati mailom ili poštom

– Često je teško odlučiti koja je priča bolja i koja zaslužuje koje mjesto. Dogodi se da je više njih tako literarno i stilski savršeno, dok su druge autentične i toliko kompozicijski, fabularno i strukturno posložene da je teško odlučiti koja je bolja – priznaje D. Robotić. Priče se, spomenimo, šalju na e-mail infogks@samobor.hr ili pak poštom na adresu knjižnice Krležina ulica 9. – Nismo stari, samo nam je 10 godina, ali imamo dovoljno iskustva da možemo reći da je svaka od proteklih godina bila drukčija i da se isplatila zbog svih koji pišu priče i šalju ih na natječaj – poručuje. 

Održana još jedna sjednica Dječjeg gradskog vijeća Grada Kutine Mali vijećnici “lobirali” za opremljenija i sigurnija dječja igrališta UPUĆEN POZIV Nakon dvije godine u Kutinu se opet vraća Uskrsni sajam Radovi napreduju Raskopane terase na koprivničkom Zrinskom trgu