Izbornik
Naslovnica Gradovi Koprivnica
Demografska slika Podravine

Ne poduzme li se nešto, do 2051. broj stanovnika mogao bi biti 42 posto manji

Foto: Marijan Sušenj/PIXSELL
Prema demografu Štercu, Hrvatska će 2051. imati od 2,6 do 3,4 milijuna stanovnika

Do 2051. godine po jednoj će verziji u Podravini broj stanovništva pasti 27,1 posto, na 81.176 stanovnika, a po drugoj, onoj pesimističnoj, varijanti čak 42,1 posto, odnosno na 64.490 stanovnika. Te su se hipotetske projekcije mogle čuti na javnoj raspravi o demografskoj slici Hrvatske s naglaskom na koprivničku Podravinu, održanoj u Koprivnici.

koprivnica Pogledajte kako izgledaju dvometarske 'Pisanice od srca' koje su širile radost Uskrsa po svjetskim metropolama

Sudjelovali su akademik Dragutin Feletar, profesor Anđelko Akrap, pomoćnik ministrice Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Ivica Bošnjak i gradonačelnik Koprivnice Mišel Jakšić, a moderator je bio dr. sc. Petar Feletar, koji je s ocem Dragutinom još 2016. u znanstvenom radu obradio podatke o stanovništvu kao faktoru razvoja Podravine.

Depopulacija na Kalniku

Depopulacija će, zaključili su, biti brža na istoku nego na zapadu Podravine, a osobito će se brzo depopulirati općine u naplavnoj ravnici uz rijeku Dravu i na brdima Kalnika i Bilogore. Autori istraživanja navode da je u posljednja dva desetljeća proces depopulacije podravskih naselja nastavljen uz zabrinjavajući trend ubrzanja. Analiza spolne i starosne strukture otkrila je intenzivne procese starenja stanovništva. Prema projekciji demografa Stjepana Šterca, Hrvatska će 2051. brojiti od 2,6 do 3,4 milijuna stanovnika. Naselja na glavnoj podravskoj cesti sporije će gubiti stanovništvo, a najsporije će taj postupak teći u najvećim naseljima. Koprivnica će po drugoj varijanti 2051. imati 23.788 stanovnika. Naselja bliže Dravi i na pobrđu ući će, upozoravaju, u fazu odumiranja.

Domaće organsko gnojivo Od biorazgradivog otpada proizvode Domko

– Ova hipotetska projekcija ostvarit će se ako se zadrže sadašnji trendovi kretanja stanovništva. Ona upozorava na dramatičnost situacije kako bi se osmislila i počela voditi dugoročna nacionalna prodemografska politika, a u njenom provođenju svakako trebaju sudjelovati i lokalne zajednice. Sasvim je vjerojatno da se predviđeni dramatični trendovi depopulacije neće zaista ostvariti. To najavljuju već i sadašnja europska i svjetska migracijska kretanja i pomicanja stanovništva prema Europi (i razvijenim zemljama svijeta). Ona će se u sljedećem razdoblju zasigurno intenzivirati. Na Hrvatskoj je da se u tom osjetljivom procesu što bolje pozicionira – zaključili su tada akademik D. Feletar i dr. sc. P. Feletar.

Na javnoj raspravi izneseni su još neki detalji iz nove knjige akademika Feletara “Procesi dramatične depopulacije gornje hrvatske Podravine”, u kojoj upozorava na zabrinjavajuća kretanja u broju i strukturi stanovništva cijele Hrvatske, ali s detaljnom analizom za sjeverozapadnu Hrvatsku i osobito Podravinu.

Knjiga o kretanju stanovništva

Na 300 stranica, s brojnim grafikonima i kartogramima, temeljito je razrađeno kretanje stanovništva u Podravini od 1857. do 2016. te dana projekcija broja stanovnika do 2051. godine. Urednica knjige je Petra Somek, a recenzenti su ugledni demografi akademkinja Alica Wertheimer-Baletić i dr. sc. Stjepan Šterc.

Najveća investicija u zdravstvu u ovoj godini Ulaže se 47 milijuna kuna u bolnicu, gradi se novi objekt od 1900 kvadrata