Izbornik
Naslovnica Gradovi Koprivnica
Najveća investicija u zdravstvu u ovoj godini

Ulaže se 47 milijuna kuna u bolnicu, gradi se novi objekt od 1900 kvadrata

Foto: Marijan Sušenj/PIXSELL
Rok za dovršetak radova je 15. studenoga ove godine

Opća bolnica „Dr. Tomislav Bardek“ u Koprivnici najavila je opsežne radove na gradnji, rekonstrukciji i opremanju dnevnih bolnica. Ravnatelj Mato Devčić, koji je već potpisao ugovor o građevinskim radovima s predsjednikom uprave tvrtke Radnik iz Križevaca, istaknuo je da je projekt ugovoren s Vladom još u kolovozu 2017. godine, kad se govorilo o ulaganjima u iznosu od 35 milijuna kuna.

Rekordno niska zaduženost Porezni prihodi porasli, kreditna zaduženost na 10-ak milijuna kuna

No, naknadno je vrijednost građevinskih radova povećana na 31,5 milijuna kuna, tako da je ukupan iznos projekta sad 47,290.120 kuna. Cilj je, napominje, unapređenje kvalitete zdravstvene zaštite.

Sve manji broj liječnika

– Davno je u sustavu prepoznato da se akutni, ali i kronični pacijenti u dobrom dijelu mogu zbrinuti u dnevnoj bolnici. Zbrinjavanjem takvih pacijenata na dnevnoj razini zdravstveno stanje može im se bitno popraviti ili regulirati bez potrebe smještanja na akutni bolnički odjel, čime se stvaraju dodatni troškovi zdravstvu. Koncept dnevnih bolnica prije desetak godina zaživio je u hrvatskom zdravstvu kao novi model, i koprivnička bolnica kontinuirano bilježi porast dnevno-bolničkih posjeta. Ideja ovog projekta je da se rekonstrukcijama u pojedinim segmentima omogući kvalitetniji boravak dnevno-bolničkim pacijentima, što će povećati njihov protok i kvalitetu zbrinjavanja, a s druge strane rasteretiti akutne bolničke odjele. Tako ćemo povećati kvalitetu zdravstvene zaštite i, ono čemu težimo, smanjiti troškove koje svakodnevno stvaramo u zdravstvenom sustavu – objasnio je ravnatelj Devčić.

OPĆA BOLNICA VIROVITICA Počele narudžbe za pregled MR-om, u bolnicu stiže šest novih specijalizanata

Mnoge bolnice odlučile su se na izdvajanje dnevne bolnice od akutnih, no ne i u Koprivnici zbog sve manjeg broja liječnika koji trebaju biti što dostupniji pacijentima. Predsjednik uprave Radnika Mirko Habijanec rekao je da radovi obuhvaćaju dva objekta. Novi ima 1900 četvornih metara, prizemlje i dva kata, a na starom se dijelu provodi adaptacija. Rok za gradnju je 15. studenog ove godine.

Igraonica za djecu

Prema riječima župana Darka Korena, velik dio nove investicije odnosi se na rješavanje problema s prostorom na Odjelu pedijatrije. Ravnatelj Devčić ističe da već godinama na Odjelu pedijatrije imaju nedostatak infrastrukture i manjak liječnika, no dobili su prvog specijalizanta.

Odjel će biti potpuno rekonstruiran i izmješten na četvrti kat, uredit će se velika igraonica za djecu, zajedničke prostorije za dežurno osoblje i dvorana za edukaciju, a postojeća kvadratura Odjela će se – udvostručiti.

Bolnica u Koprivnici nastala je spajanjem Doma narodnog zdravlja i Opće javne bolnice početkom 1958. godine, kad je formiran Zdravstveni centar Koprivnica koji je poslije preimenovan u Medicinski centar "Dr. Tomislav Bardek", nazvan po poznatom i uglednom liječniku koji je stradao u ustaškom logoru Jasenovac.

Koprivnica Besplatno biciklom od 1. travnja Platnene torbe djeca su oslikavala na temu Svjetskog dana voda i zaštite voda te Dana zaštite okoliša Projekt Platnene torbe za spas planeta Zemlje