Izbornik
Naslovnica Gradovi Bjelovar
Grad Bjelovar pomaže uzgajivačima

’Nema toga što vrijedi više od pogleda na naše konje’

Foto: Damir Špehar/PIXSELL
- Uzgajati konje jako je skupo, ali gidrani su iznimno važni za Bjelovar i nastavit ćemo i dalje pomagati uzgajivačima - rekao je zamjenik gradonačelnika Bjelovara Igor Brajdić

Isplatom potpora uzgajivačima konja gidrana Grad Bjelovar na svom području i ove godine, s programom i pravilnicima uzgoja, prati ciljani uzgoj te pasmine, istodobno pomažući konjogojcima. U proteklih pet godina uzgajivači su podnijeli 155 zahtjeva i isplaćeno im je 519.000 kuna.

– Ove je godine za potporu apliciralo 37 uzgajivača, za 51 gidransko grlo, odnosno za 116 tisuća kuna – istaknuo je zamjenik gradonačelnika Bjelovara Igor Brajdić prilikom nedavnog obilaska imanja Miše Dijaneka u Zrinskom Topolovcu, u zaselku Jerešin.

Narasli troškovi

Dijanekova se obitelj generacijama bavi uzgojem konja, a Mišo je jedan od članova prije desetak godina osnovane Povijesne postrojbe Bjelovarski graničari – husari čiji su službeni konji upravo gidrani s kojima su sudjelovali na brojnim manifestacijama, i diljem Hrvatske i diljem Europe. Između ostaloga, bili su na bjelovarskoj Terezijani, sinjskoj Alki, u Osijeku, Parizu, Mađarskoj, Austriji... U odorama teškim šesnaest kilograma koje nose na sebi, husari su na svakoj manifestaciji nastojali promovirati svoj kraj, pri tom ponosno pokazujući konje s čijim se uzgojem započelo još početkom 19. stoljeća na području Panonskog bazena u 
sastavu Habsburške Monarhije.

Na Dijanekovu imanju trenutno je devet rasnih gidrana:

– Imamo pastuhe, kobile i ždrebad, a osim uzgojem, bavimo se i sportskim jahanjem. Ove smo se godine kući uvijek vraćali s peharima i dobrim rezultatima – rekao je domaćin u čijim je vitrinama tristotinjak raznih pehara.

Josip Trogrlić, zapovjednik povijesne postrojbe Bjelovarski graničari-husari kazao je da se na obitelj Dijanek moglo uvijek računati kad su bili u najtežim situacijama.

– Na tome smo im svi neizmjerno zahvalni, kao i gradu. Prije svih ovih poskupljenja godišnji troškovi veterinara, prehrane, potkivanja, čišćenja i svega ostalog bili su oko 15 tisuća kuna za samo jednog konja. Sad je to daleko više. Nekad je zob bila 80 lipa, sad je dvije i pol kune. Stravično je kako je poskupjelo i ne znam kako će to dalje ići, da nije grada i njihove potpore, bilo bi još i teže – kazao je Trogrlić podsjetivši kako je na nedavno održanom znanstvenom skupu u Osijeku upravo Bjelovar izabran za primjer uzgoja konja u Hrvatskoj te da su u Varaždinu s drugim husarima oformili “Hrvatski husarski zdrug”.

– Apsolutno pružamo potporu graničarima-husarima kao poljoprivrednim proizvođačima. Uzgajati konje je jako skupo, ali gidrani su iznimno važni za Bjelovar i nastavit ćemo i dalje pomagati uzgajivačima – rekao je Brajdić.

Pomoć i za uginuće

Unatoč poskupljenjima konjogojac Mišo Dijanek nema namjeru rasformirati svoju ergelu gidrana na kojoj je i licencirani pastuh.

– Nema toga što vrijedi više od pogleda na naše konje – kaže Mišo Dijanek čiji je otac bio poznati bilogorski konjogojac kojemu su u pastuharnu dolazili kupci s raznih strana. Tradiciju uzgoja konja nastavljaju i Mišina trojica sinova. Gradske potpore zacijelo će im pomoći da lakše prebrode financijsku krizu. U jednoj godini uzgajivač može dobiti najviše 6000 kuna potpore.

Na prošloj sjednici Gradskog vijeća izmijenjen i dopunjen Program potpora poljoprivredi za razdoblje od 2021. do 2027. godine 
i uvedena je još jedna potpora za gidrane. Ta nova potpora iznosi 10.000 kuna i isplaćivat će se uzgajivaču za djelomično pokriće 
troškova u slučajevima uginuća gidrana.