Izbornik
Naslovnica Gradovi 49 pregleda
Reakcija na SDP-ove tvrdnje:

'Netočne informacije o sveučilišnom studiju najviše štete studentima'

Željko Burić
Foto: Hrvoje Jelavić/PIXSELL
Iz Grada Šibenika reagirali su na vijest u medijima o tiskovnoj konferenciji SDP-a na kojoj su predstavnici ove stranke, kako kažu, iznosili niz netočnih informacija vezano za razvoj sveučilišta i uopće visokoškolskog obrazovanja u Šibeniku te radu gradonačelnika i Gradske uprave Grada Šibenika

U svom priopćenju podsjećaju da se u Šibeniku bliže lokalni izbori te da će ovakvih situacija biti sve više, no da su dužni reagirati na maliciozne tvrdnje koje šibensku javnost mogu dovesti u zabludu, a tiču se važnih projekata za budućnost grada.

- Naime, sadašnja Gradska uprava na čelu s gradonačelnikom Željkom Burićem taj projekt nije dobila na poklon niti ju je on dočekao u fazi spremnosti za realizacije kako se jučer moglo čuti na navedenoj tiskovnoj konferenciji, već je obavila sve potrebne razgovore s partnerima te pripremila i potpisala sporazum sa Sveučilištem u Zagrebu i Šibensko-kninskom županijom već u rujnu 2013. godine. Upravo se ovim činom nakon dugog niza godina osiguralo da se konačno krene s konkretnim aktivnostima za stvarno pokretanje prvog sveučilišnog studija energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora u Šibeniku koji je ujedno i ključan korak ka osnivanju sveučilišta u našem gradu.

Nakon toga je Sveučilište u Zagrebu na čelu s Fakultetom elektrotehnike i računarstva (FER) i Fakultetom strojarstva i brodogradnje (FSB) izradilo Nastavni plan i program sveučilišnog studija u Šibeniku koji je preduvjet za dobivanje dopusnice za pokretanje studija. Procedura dobivanja dopusnice je odrađena krajem 2013. i 2014. tako da se moglo započeti s pokretanjem studija i upisom prvih studenata u 2015. godini. Prethodno smo prostor i iNavisa kompletno uredili za potrebe studija i opremili nove predavaonice. Suprotno jučerašnjim izjavama, nikakvi studijski programi nisu dočekali ovu gradsku vlast spremni, osim što je postojala načelna ideja o pokretanju tri studija - ističe se u priopćenju.

Tvrdnja "kako se sadašnji gradonačelnik oslanja na norvešku Vladu i veže se na projekt iNavis, iako je jasno kako projekt iNavis nema veze s osnivanjem Sveučilišta u Šibeniku" nema pravog utemeljenja u stvarnosti, kažu iz Grada. Podsjećaju da je norveška vlada odobrila Gradu Šibeniku 100.000 eura za pripremu projekta koji uključuje i nastavak razvoja visokoškolskog obrazovanja u gradu, a Gradska uprava u suradnji s najjačim norveškim sveučilištem Trondheimu i najjačim istraživačkim institucijama SINTEF upravo završava projektnu prijavu za sredstva norveške vlade. Dodaju da se radi o iznosu od preko 50 milijuna kuna.

- Što se tiče Palacina, očito je potrebno ponovno pojasniti da je u Hrvatskoj i svijetu sveučilišni kampus u pravilu skup više objekata različite namjene u svrhu obrazovanja i studentskog života. Upravo projekt uređenja zgrade iNavis za potrebe studija Energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora te obližnje joj zgrade Palacina pokazuje da sadašnja Gradska uprava ima jasnu viziju kako razviti ovaj kompleks koji uključuje i objekt s predavaonicama i objekt za smještaj i učenje studenata. Pri tom će Palacin biti dom za sve šibenske studente, a ne samo one koji pohađaju Veleučilište. Važno je napomenuti kako je Veleučilište, kao najveća visokoškolska ustanova na našem području, jedino moglo biti nositelj projekta prema EU fondovima i zahvaljujući našem zajedničkom angažmanu u Šibenik uskoro stiže preko 80 milijuna kuna za uređenje Palacina i podizanja standarda visokog obrazovanja u našem gradu - stoji u priopćenju.

Iz gradske uprave kažu da su projekt razvoja sveučilišta i ostalih visokoškolskih kapaciteta ključni za daljnji napredak Šibenika, a iznošenje ovakvih netočnih i neprovjerenih informacija samo nanosi štetu studentima za koje nastoje osigurati najbolje uvjete školovanja, a kasnije i zaposlenje u rodnom gradu. - Osim toga, od njegova početka 2015. godine, na prvom sveučilišnom studiju upisane su dvije pune kvote studenata te sama ta činjenica dovoljno govori o njegovoj kvaliteti - dodaju na kraju svoga priopćenja.