Izbornik
Naslovnica Gradovi
Gradske službe spremno dočekale zimu

Niske temperature i snijeg nisu donijeli veće probleme

Održavaju se gradske prometnice, ali i staze za pješake
Foto: Vinkovci

S dolaskom zime i hladnijih dana uvijek se govori i o tome koliko su zimske službe spremne za snijeg i led, s obzirom na to da te pojave uzrokuju velike probleme sudionicima prometa. O prohodnosti županijskih i državnih cesta u Vukovarsko-srijemskoj županiji brine Cesting iz Osijeka dok prometnice tijekom zime održava i čini ih prohodnima vinkovačka tvrtka Cestorad. Prema riječima pročelnika Upravnog odjela komunalnog gospodarstva i uređenja grada Marka Dujmića Cestorad održava oko 170 kilometara prometnica na području grada iz koje održava i staze na području grada.

– Kao i svake godine mi smo se pobrinuli za održavanje cesta i staza u zimskim uvjetima, a naš program zimskog održavanja cesta, koji se donosi svake godine, a odobrava ga Policijska uprava vukovarsko-srijemska, na temelju ugovora provodi Cestorad d.d. koji raspolaže s potrebnim vozilima i opremom. Cestorad ima odgovornu osobu unutar poduzeća, dežurnog ophodara s kojim smo u redovnom kontaktu, a koji prati i prognozu i stanje na terenu s ciljem pravodobnog djelovanja – rekao je Dujmić navodeći kako je sve bilo spremno za ovu zimu.

Međutim, kako bi prometnice i staze za pješake na području grada bile što bolje očišćenje tijekom zime nužno je i odgovorno ponašanje građana kao i poštovanje odluke o komunalnom redu. Dujmić podsjeća kako su fizičke i pravne osobe dužne održavati staze za pješake prohodnima ispred svojih stambenih i poslovnih objekata te ih čistiti od snijega i leda. Inače, o stazama za pješake u zimskim uvjetima brine se gradska tvrtka Nevkoš.

– U zimskim uvjetima svi zajedno moramo pridonijeti prohodnosti cesta i staza te sigurnosti kako onih u vozilima tako i pješaka na stazama. Također, sve pozivamo na strpljenje jer se u situaciji potrebe ne može intervenirati istovremeno u svim ulicama nego se ide prema redoslijedu koji je određen s obzirom na važnost prometnica. U svakom slučaju intervenira se odmah po nastanku poledice ili padanja snijega i zimska služba je na terenu dok se posao ne dovrši u svim ulicama po redoslijedu prioriteta – rekao je Dujmić. 

VIŠE od 10.000 ljudi na skupštini reklo tko su i gdje pripadaju Sjećanje na Narodnu skupštinu održanu usred Čakovca Obilježena 105. godišnjica pripajanja Međimurja matici OVE GODINE će u "sajamskom gradu Viroexpa" biti gužva jer je više od 60 posto prostora već popunjeno Viroexpo počinje 16. veljače, stižu izlagači iz desetak zemalja Izlagači se javljaju pa očekujemo da ćemo uskoro imati popunjen prostor NOVA ZGRADA I. OŠ Petrinja izgrađena je na lokaciji koju je osigurala Županija, koja je ujedno izdvojila i gotovo pola milijuna eura za novu opremu i namještaj za školu 20 učionica, knjižnica, kuhinja s blagovaonicom... U novom objektu I. osnovne škole Petrinja 349 učenika na nastavi