Izbornik
Naslovnica Gradovi
Prezentacija u Vukovaru

Nizozemski fakulteti maturantima nude povoljne kredite i smještaj

Nizozemci
Foto: Branimir Bradarić
Cijena studiranja po godini iznosi 2000 eura, a za dobivanje kredita u Nizozemskoj, uz kamatu od 0,3 posto, dovoljno je imati putovnicu.

U vrijeme kada maturanti odlučuju na kojem fakultetu će nastaviti školovanje Frans Dejong, profesor logistike na fakultetu NHTV iz Brede u Nizozemskoj, posjetio je Tehničku školu Nikole Tesle i prezentirao im prednosti studiranja u Nizozemskoj.

– Studentima nudimo znatno veću kvalitetu učenja u odnosu na to koliko se studiranje plaća – rekao je Dejong maturantima.

Prema njegovim riječima, studenti u Nizozemskoj lako rješavaju pitanje smještaja i povoljnih kredita za studiranje koje im daje država. Naime, cijena studiranja po godini iznosi 2000 eura, a za dobivanje kredita u Nizozemskoj, uz kamatu od 0,3 posto, dovoljno je imati putovnicu. Među studentima na ovom fakultetu u Bredi je i Vukovarka Paula Josić.

– Sve je organizirano, a uz to i predavanja ne traju po cijele dane pa studenti imaju vremena i raditi ako to žele. Smješteni smo u stanovima i svatko ima svoju sobu. I cijene u gradu pristupačnije su nego kod nas što je također veoma važno – kaže Josić.

Naglasak je stavljen na praktični dio nastave gdje se radi u skupinama do maksimalno 10 studenata, dok su predavanja iz teorije puno masovnija. Prve dvije godine nastava se održava na fakultetu, na trećoj se pola radi na fakultetu, a pola u nekom poduzeću, dok je studiranje na četvrtoj godini isključivo rad u poduzeću.

– Tako je nakon četiri godine diplomirani student u cijelosti osposobljen za samostalan rad – zaključila je Josić.