Izbornik
Naslovnica Gradovi Čazma
Čazma

Nova sortirnica, a priprema se i pretovarna stanica za otpad

Na 17. sjednici Gradskoj vijeća gradonačelnik Čazme Dinko Pirak osvrnuo se na komunalnu problematiku u gradu s naglaskom na povećanje cijena komunalnih usluga
1/2
Foto: Čazma
Od sljedeće pedagoške godine svaki srednjoškolac s područja Grada Čazme imat će priliku ostvariti jednokratnu novčanu potporu od Grada Čazme u iznosu od 50 eura po učeniku

Na 17. sjednici Gradskoj vijeća gradonačelnik Čazme Dinko Pirak, između ostalog, osvrnuo se na komunalnu problematiku u gradu s naglaskom na povećanje cijena komunalnih usluga.

Kazao je da je ovih dana završena sortirnica čija je vrijednost 200 tisuća eura, čime će se unaprijediti razvrstavanje otpada i iskoračiti u pozitivnom smislu u gospodarenju otpadom.

Podrška u obrazovanju

– Priprema se i pretovarna stanica i u izradi je projekt, a trebala biti smještena uz postojeći deponij. Time ćemo smanjiti troškove prijevoza tog otpada na deponij u Veliku Trnoviticu,na koji se sada odvozi – rekao je Pirak i podsjetio na ono o čemu je na zadnjoj sjednici Gradskog vijeća govorio direktor Komunalija Želimir Curiš, kako Komunalije u određenim djelatnostima, prije svega u gospodarenju otpadom, ostvaruju značajan gubitak te da se cijene komunalnih usluga moraju korigirati kako bi bile isplative. Osim toga, od sljedeće pedagoške godine svaki srednjoškolac s područja Čazme imat će priliku ostvariti jednokratnu novčanu potporu od Grada Čazme u iznosu od 50 eura po učeniku. Ova hvalevrijedna mjera usmjerena je prema podršci obrazovanju te će biti ostvarena kroz proračun Grada Čazme za 2024. godinu koji je osigurao sredstva u visini od 20 tisuća eura za tu svrhu. Napomenimo da Grad Čazma već niz godina pruža podršku srednjoškolcima koji putuju u školu unutar grada, sufinancirajući njihov prijevoz autobusom. Ovaj oblik podrške namijenjen je učenicima koji žive na udaljenosti manjoj od pet kilometara od srednje škole, a iznimno je važan s obzirom na to da ih država ne sufinancira. Osiguravanjem sredstava za nabavu kompletnih radnih materijala za sve učenike osnovnih škola Grad Čazma dodatno pokazuje svoj predan angažman u podršci obrazovanju.

Pitanje proširenja groblja

Tijekom sjednice vijećnici su postavili pitanja vezana uz proširenje čazmanskog gradskog groblja ili otvaranje nove lokacije kao i o izgradnji novih ulica u Čazmi i građevinskim zemljištima. Gradonačelnik Pirak odgovorio je da je grad razmatrao ovu temu u nekoliko navrata u nedavnom razdoblju. Trenutačno još uvijek ima slobodnih mjesta na groblju, ali postoji svijest da će u budućnosti biti potrebno razmišljati o proširenju. Možda ne odmah, ali razgovor o proširenju groblja bit će nužan. Spomenuo je i napuštena grobna mjesta koja postaju ponovno dostupna. Unatoč tome, važno je imati na umu da će proširenje postati neizbježno u budućnosti.

Pirak je odgovorio i na pitanje o probijanju novih ulica i novim građevinskim zemljištima za što su financijska sredstva ključni faktor.

O VELIKOM interesu građana svjedoči i popunjenost svih predviđenih stolova na kojima su bili izloženi raznoliki predmeti, a posjetitelji su imali priliku pregledati i kupiti različite stvari čazma Prvi Sajam rabljenih stvari u Čazmi izazvao velik interes građana SEZONA KLIZANJA trebala bi, ako vrijeme dopusti, trajati do 7. siječnja 2024. ADVENT U ČAZMI Na gradskom trgu možete klizati svaki dan, osim na Božić i Novu godinu Ukupna vrijednost radova iznosi 38.320 eura. Predviđen je završetak radova do 5. prosinca, no to će ovisiti i o vremenskim uvjetima. Župan Marušić i gradonačelnik Pirak desno čazma Pri kraju obnova krova Doma zdravlja, a uređen je i stan za liječnike