Izbornik
Naslovnica Gradovi Kutina
Grad u 2021. za pomoć poduzetnicima daje oko 1,2 milijuna kuna

Nove 32 potpore za zapošljavanja i samozapošljavanja u Kutini

Foto: Grad Kutina
Mlađima od 29 godina potpora se povećava za 50 posto, a takvih je u ovoj "rundi" bilo 17

Otvaram obrt za njegu tijela i uljepšavanje, s 30. listopada otvaram svoj salon. Ova potpora puno mi znači te imam još veću motivaciju da se i dalje nastavim educirati i postignem konkurentnost u svom poslu na području svoga grada – rekla je 
Matea Ciban, vlasnica novootvorenog kozmetičkog salona, koja je iskoristila mogućnost prijave na natječaj i ostvarila bespovratnu potporu iz gradskog proračuna za samozapošljavanje i novo zapošljavanje te dodatno usavršavanje.

“Treći set”

Riječ je već o trećem “setu” potpora koje je Grad Kutina dodijelio u kratkom vremenu. Prethodno su podijeljena bespovratna sredstva za nove tehnologije, konkurentnost te za razvoj turizma u Kutini, a ovaj put na red su došli i ugovori koji se odnose na bespovratne potpore za samozapošljavanje i novo zapošljavanje te dodatno usavršavanje. Te su potpore namijenjene kutinskim obrtnicima i poduzetnicima.

Kako je istaknuo pročelnik za gospodarstvo Grada Kutine Hrvoje Krmelić, ukupno su zaprimljena 32 zahtjeva od kojih je 18 za novo zapošljavanje 27 osoba i jedno dodatno usavršavanje, a 14 za samozapošljavanje. Od pristiglih zahtjeva, njih 17 odnosi se na osobe mlađe od 29 godina, čime se potpora od Grada uvećava za 50 posto.

Gradonačelnik Zlatko Babić na konferenciji za novinare rekao je da su ove godine sva bespovratna sredstva zbog velikog interesa povećana te da su svi pravovaljani zahtjevi usvojeni. Ukupna vrijednost drugog kruga subvencija iznosi 372.000 kuna, a u prvom krugu ovih mjera dosad je dodijeljeno 204.000 kuna.

– Ove godine ukupne potpore za poduzetnike iznosit će oko 1,2 milijuna kuna. Mi smo planirali manje sredstava, ali razlika će se 
nadoknaditi sredstvima iz aktivnosti udruga koje nisu mogle biti realizirane zbog situacije s COVID-19 – rekao je Babić.

Ulaganje u razvoj 

Među potpisnicima sporazuma je i Igor Jevremović, koji je pokrenuo obrt za izradu web-stranica pod nazivom ZoMa.

– Tim poslom se bavim već dulje vrijeme i surađujem s više firmi od Zagreba pa do Kutine. Krenut ću samostalno, broj ponuda 
je povećan i nadam se da ću u dogledno vrijeme proširiti djelatnost, zaposliti ljude i proširiti poslovanje na cijelu Hrvatsku, a dijelom već i sada tako radim.  Poticaj će mi dobro doći da uložim novac u određene programe koji će mi trebati pri suradnji s tvrtkama – rekao je Igor Jevremović.