Izbornik
Naslovnica Gradovi Labin 7385 pregleda
Procvat gospodarstva

Nove tvornice, hotel, trgovački centar otvaraju više od 150 radnih mjesta

posao
Foto: Hrvoje Jelavić/PIXSELL/Ilustracija
Župan Valter Flego je na sastanku s gradonačelnikom Labina Valterom Glavičićem ustvrdio da se već vide rezultati rada nove gradske uprave u prva tri mjeseca njihova mandata

U prostorijama Grada Labina održan je sastanak gradonačelnika i predstavnika gradske uprave sa županom Valterom Flegom.

- Drago mi je da s Labinom, kao Županija, imamo sjajnu suradnju te da će se ta suradnja nastaviti u projektima u kojima možemo pomoći. Labinština je poznata po slozi, dakako, kao i čitava Istra, ali Labin prednjači, te je po tome prepoznatljiv. Znam da je gradonačelnik svjestan svih izazova i duboko sam uvjeren da će biti pravi lider u svim situacijama koje slijede-  izjavio je Valter Flego.

Sustav vrijedan 300 milijuna kuna

Gradonačelnik Valter Glavičić dotaknuo se teme koja je zadnjih mjeseci najaktualnija i o kojoj se mnogo pričalo. Tema oko sustava odvodnje koja uključuje osim Grada Labina i ostale jedinice lokalne samouprave na Labinštini. Njegovim riječima, Grad Labin ne bježi od problema te se pokušava iznaći rješenje za nastalu situaciju, a samim time  izgraditi sustav odvodnje Labinštine koji je teško dostižan bez sredstava iz europskih fondova. Projekt koji je zapeo izlaskom Raše iz zajedničkog projekta u fazi je pronalaska zajedničkog rješenja koje je prihvatljivo za sve uključene strane.

- Prošli tjedan, sastankom u sjedištu Hrvatskih voda, pronađeno je idejno rješenje koje bi zadovoljilo sve uključene strane. Sljedeći tjedan stručnjaci iz Hrvatskih voda dolaze s razrađenim materijalima koji će uključivati ovu soluciju rješavanja problematike odvodnje. Plan je da se između 18. i 25. rujna održe tematske sjednice Gradskog i Općinskog vijeća Labina i Raše na kojima će biti prezentirane sve mogućnosti. Ukoliko ovo rješenje bude prihvaćeno s obje strane, nadam se da ćemo do kraja rujna imati gotovu studiju izvodljivosti, te se time vraćamo u propisane rokove za realizaciju ovog  velikog projekta - rekao je gradonačelnik.

Naime, najavljena mogućnost prihvatljiva svima značila bi pomicanje postojećeg pročistača na Starcima nekoliko stotina metara te njegova upotreba u projektu odvodnje. Ovim dodatnim zahvatom povećava se ukupna cijena projekta koju bi trebala preuzeti Općina Raša.

- Nadamo se da će duh zajedništva prevladati, te da ćemo izgraditi ovaj sustav čija vrijednost od 300 milijuna kuna je teško dostižna lokalnoj zajednici bez europskih novaca - rekao je Valter Glavičić

Razgovaralo se i o gospodarstvu Grada Labina, koje je, složili su se svi prisutni, jedna lijepa priča koja traje i dalje. Najavljena su otvorenja novih tvornica u Industrijskoj zoni Vinež poput Euronewpacka, Bibitecha, dobro poznate tvrtke Danieli Systec koja sljedeće godine kreće u izgradnju još jedne hale.

Ubrzo kreće izgradnja i trgovačkog centra Spar, a Valamar kroz otvorenje Kinder hotela, koji je jedan od samo tri takva u Hrvatskoj, zaposlit će još 150 novih ljudi.

Zamjenik gradonačelnika Zoran Rajković rekao je kako je turistička sezona po svim obilježjima, bolja nego prošle godine. Bez obzira na to što je mjesec svibanj obilježen radovima na hotelima, ove se godine ranije stiglo do brojke od milijun noćenja, izvijestili su iz Grada Labina.