Izbornik
Naslovnica Gradovi Kutina
Kutinski novi dječji vrtić ipak neće početi s radom ovog rujna

Novi dječji vrtić u Kutini riješit će problem liste čekanja

Foto: Kutina
Projekt je vrijedan 22,5 milijuna kuna, a u novom vrtiću bit će mjesta za čak osam novih skupina što će znatno smanjiti listu čekanja (na kojoj je trenutačno 57 djece) ili je čak neće ni biti

Novi Dječji vrtić koji se gradi u Kutini ipak neće početi s radom od početka nove pedagoške godine.

– Razlog kašnjenju radova je cjelokupna situacija na tržištu, od dobavljanja materijala, nedostatka radne snage, što uz poskupljenje nameće nove okolnosti koje nije nitko mogao predvidjeti, a koje se događaju na sličnim projektima u većini gradova – istaknuto je pri obilasku gradilišta novog dječjeg kutinskog vrtića.

Projekt je vrijedan 22,5 milijuna kuna, a u novom vrtiću bit će mjesta za čak osam novih skupina što će znatno smanjiti listu čekanja ili je čak neće ni biti.

Pokraj OŠ Zvonimira Franka

Novi Dječji vrtić radi se pokraj OŠ Zvonimira Franka, a ukupna mu je površina 1300 m2.

– Gradnja vrtića je u tijeku, ali smo radove morali prolongirati do završetka godine. Trenutačno se završava krovna konstrukcija, 
krenulo se s izvođenjem zidova, stropova i podnih konstrukcija, dok su radovi na okolišu vrtića završeni nekih 90 posto – objasnio je voditelj projekta Mišel Novosel.

Ravnateljica Dječjeg vrtića Sandra Todorov istaknula je kako će nova pedagoška godina biti organizirana kao što je bila i do sada, te je napravljena organizacija rada u postojećim objektima kao i prijašnjih godina.

– Svjesni smo problematike oko radova i bez obzira na situaciju, veselimo se novom vrtiću kad god on bio završen. Iako ćemo čekati nešto dulje od predviđenog, Kutina će završetkom ovih radova nakon 50 godina dobiti novi vrtić čime ćemo smanjiti listu čekanja na kojoj trenutno imamo 57 djece – rekla je Sandra Todorov.

Gradonačelnik Kutine Zlatko Babić dodao je kako je demografska slika u Kutini dobra te da je Grad Kutina u posljednje četiri  godine uredio četvero jaslica kako bi se smanjio pritisak na smještaj u vrtiću.

– Gradimo vrtić sredstvima za koja smo polovicu osigurali kreditom, a polovicu prihodom od prodaje odmarališta u Malom Lošinju. Za sam projekt nismo uspjeli povući EU sredstva jer su ona bila namijenjena ruralnim sredinama s niskom razvijenošću. Nadam se da ćemo ipak uspjeti dobiti dio sredstava iz Nacionalnog fonda za oporavak i otpornost, gdje se očekuju novi natječaji – rekao je gradonačelnik Babić, dodavši kako je to prva kapitalna investicija toga tipa nakon 50 godina.

Veliko gradilište

– Kao Grad sufinanciramo troškove vrtića u želji s ciljem da roditelji nesmetano obavljaju radne dužnosti svjesni da im je dijete tijekom radnog vremena zbrinuto na sigurnom i toplom sa stručnim pedagoškim osobljem. Kutina je trenutačno veliko gradilište, ali ovim radovima ostavljamo bolju budućnost i ljepši grad za nove naraštaje – zaključio je kutinski gradonačelnik.