Izbornik
Naslovnica Gradovi Vinkovci
U energetsku obnovu triju vrtića uloženo gotovo 5 milijuna kuna

Novi izgled i uštede na toplinskoj energiji u tri objekta vrtića Vinkovci

Foto: Branimir Bradarić
Gradonačelnik je istaknuo kako Grad trenutačno provodi 8 projekata energetske obnove javnih ustanova vrijednosti 36 milijuna kuna

Poslije više mjeseci u Vinkovcima je završen projekt energetske obnove tri objekta Dječjih vrtića Vinkovci: Budućnost, Pčelica i Stribor vrijedna gotovo 5 milijuna kuna.

Radovi su vrijedni 14 milijuna kuna Obnavlja se i dograđuje škola u Velikom Trojstvu Osnovnoškolci će dobiti pet učionica i dva kabineta, a za 52 najmlađih sagradit će se novi vrtić

Ugodniji uvjeti rada

Realizacijom projekta sva tri objekta dobila su ne samo novi izgled nego i mogućnost da se ostvare znatne uštede na toplinskoj energiji. Provedene su mjere poboljšanja toplinske zaštite vanjske ovojnice zgrada, zamijenjena je dotrajala stolarija, ugrađeni kondenzacijski bojleri i termostatski ventili, perlatori, solarni kolektori za grijanje potrošne vode te rekonstruirani sustavi opće rasvjete u cilju smanjenja utroška energije i štetnih plinova CO2. Osim ušteda, energetskom obnovom ciljanoj skupini, djeci i djelatnicima, osigurali su se sigurniji i ugodniji uvjeti rada i boravka što će rezultirati povećanjem učinkovitosti odgoja.

– Osim što smo dobili novi izgled vrtića, ostvarit ćemo značajnu energetsku uštedu čime ćemo dodatno poboljšati kvalitetu naše usluge te će naši vrtići postati još poželjnija mjesta za odgoj i obrazovanje najmlađih sugrađana – rekla je ravnateljica Dječjeg vrtića Vinkovci Suzana Zidar.

Pročelnica Upravnog odjela društvenih djelatnosti Grada Vinkovaca Andrea Vinković kazala je kako je nositelj projekta bio Grad Vinkovci dok je partner bio Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Pomoć pri prijavi i realizaciji projekata energetskih obnova pružila je i Agencija za razvoj i investicije grada Vinkovaca VIA. – Upravni odjel društvenih djelatnosti u ime Grada aktivno provodi projekte energetskih obnova zgrada predškolskog i školskog odgoja na području Vinkovaca. Ova tri projekta predstavljaju reprezentativan primjer za promicanje obnovljivih izvora energije, energetske učinkovitosti i zaštite okoliša, rekla je Vinković.

Uz pomoć Županije i Ministarstva pounjska općina je napokon dobila prostor za predškolce U vrtić u Hrvatskoj Dubici krenulo je dvadesetak mališana

Dodala je i kako će se projektom postići smanjenje godišnje emisije CO2 za 87,61 % i potrošnje energije za grijanje na godišnjoj razini od 62,14 % u odnosu na godišnju potrošnju energije za grijanje prije provedbe navedenih mjera i korištenja obnovljivih izvora energije.

Projektni prijedlozi

Iznimno zadovoljan realizacijom projekta je i gradonačelnik Vinkovaca Ivan Bosančić koji je istakao kako Grad trenutačno provodi 8 projekata energetske obnove javnih ustanova ukupne vrijednosti više od 36 milijuna kuna.

– Većina navedenih projekata odnosi se na ustanove za predškolski i školski odgoj čime Grad pokazuje svoju demografsku i socijalnu osviještenost. Važno je spomenuti kako nam je Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU kroz Fond za sufinanciranje osiguralo 70% sredstava vlastitog udjela sufinanciranja – rekao je Bosančić.

Inženjer suradnik Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Tomislav Ilić kazao je kako su tijekom 2015. proveli dva pilot-projekta za izradu projektne dokumentacije i radove energetske obnove zgrada za odgoj i obrazovanje te je na njima prolaznost bila vrlo niska.

– Međutim, uz našu suradnju s prijaviteljima na pripremi projektnih prijedloga uspjeli smo osigurati prolaznost od 97% od svih prijavljenih prijedloga na Poziv 4.c.1.3. unutar kojeg su i ova tri vrtića – rekao je Ilić.

Obnova i sanacija Energetski obnovljene tri zgrade u naselju Rupe