Izbornik
Naslovnica Gradovi Rijeka
rijeka

Novi natječaj za obnovu broda 'Galeb' do kraja mjeseca

Novi natječaj za obnovu broda "Galeb" do kraja mjeseca
1/9
Foto: Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL
Brod je proglašen kulturnim dobrom, planira se obnoviti i prenamijeniti dijelom za muzej, a dijelom za ugostiteljstvo i smještaj turista u sklopu projekta Turističke valorizacije reprezentativnih spomenika riječke industrijske baštine

Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel izjavio je kako vjeruje da bi novi natječaj za obnovu broda "Galeb", nakon što je prošli poništen, trebao biti objavljen do kraja ožujka. Obersnel je na konferenciji za novinare rekao da je za novi natječaj trebalo složiti novi troškovnik, dobiti više suglasnosti, što je uglavnom učinjeno te da je s tim u vezi optimist.

Grad Rijeka poništio je početkom siječnja natječaj za obnovu broda "Galeb" jer je na natječaj stigla ponuda koja je znatno premašila planirani iznos. Procijenjeni trošak na temelju projektne dokumentacije koju je izradila tvrtka "Marine and Energy Solutions DIV" bio je 27,67 milijuna kuna, a jedinu ponudu od 74,96 milijuna kuna s PDV-om dalo je Brodogradilište "Viktor Lenac".

Vojko Obersnel Obersnel: Rijeka prednjači po broju i vrijednosti projekata sufinanciranih novcima EU

Brod "Galeb" proglašen je kulturnim dobrom, planira se obnoviti i prenamijeniti dijelom za muzej, a dijelom za ugostiteljstvo i smještaj turista u sklopu projekta Turističke valorizacije reprezentativnih spomenika riječke industrijske baštine, zajedno s palačom Šećerane, upravnom zgradom za industriju od 18. do 20. stoljeća.

Za taj projekt Gradu Rijeci je odobreno nepovratnih 69 milijuna kuna iz europskih fondova.

Radovi na palači, koja će biti novi Muzej grada Rijeke, traju, a očekuje se da će se taj muzej otvoriti na proljeće 2020. godine. Brod "Galeb" otvorit će se također 2020., kada će Rijeka biti Europska prijestolnica kulture.

Obersnel je još najavio da će u bivšem kompleksku Benčiću ovoga tjedna početi uređivanje Dječje kuće te da će uskoro biti objavljen novi natječaj za knjižnicu u T- objektu.

krenula je prodaja karata za direktnu liniju Rijeka-Beograd Air Serbia dolazi na Zračnu luku Rijeka