Izbornik
Naslovnica Gradovi Velika Gorica 103 pregleda
nastavak projekta

Novih 20 velikogoričkih zgrada ide u energetsku obnovu

energetska obnova
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL
Energetska obnova zgrada podrazumijeva povećanje toplinske zaštite vanjske ovojnice zgrade, izolaciju krova i zamjenu vanjske stolarije

Ministar graditeljstva i prostornog uređenja Lovro Kuščević danas je uručio rješenja za energetsku obnovu 20 velikogoričkih zgrada, od kojih je 16 prijavilo Gradsko stambeno gospodarstvo (GSG).

"Čestitam prije svega suvlasnicima, a onda i gradonačelniku Draženu Barišiću i direktoru GSG-a Tomislavu Landeki na uspješnom projektu. U cijeloj Zagrebačkoj županiji prijavljeno je ukupno 28 zgrada, a od toga je 20 s područja Velike Gorice", kazao je tom prigodom Kuščević, a izvijestio Ured gradonačelnika Velike Gorice.

Projekt se odnosi na obnovu stambenih zgrada i odgojno obrazovnih ustanova u Hrvatskoj, ukupne je vrijednosti 1,7 milijardi kuna i obuhvaća više od tisuću gradilišta. Energetska obnova zgrada podrazumijeva povećanje toplinske zaštite vanjske ovojnice zgrade, izolaciju krova i zamjenu vanjske stolarije, čime se omogućava bolju energetsku izolaciju i apsorpciju energije, odnosno, hladniji dom ljeti, a topliji zimi.

"Grad Velika Gorica zajedno s Gradskim stambenim gospodarstvom Velika Gorica nastavlja provoditi projekt energetske obnove sa ciljem ostvarivanja dodatnih ušteda, ali i energetske isplativosti. Na dosad obnovljenim zgradama pokazala se ušteda u grijanju i do 50 posto, pa s projektom nastavljamo dalje, a paralelno s time radimo i na projektu izgradnje toplovoda Zagreb – Velika Gorica, koji će omogućiti centralni sustav grijanja i donijeti konačno pojeftinjenje našim sugrađanima", izjavio je Barišić.

Za 16 zgrada za koje se prijavio Grad velika Gorica dobivena su bespovratna sredstva od 60 posto, u iznosu od 34,7 milijuna kuna, što čini ukupnu investiciju za obnovu u iznosu 61 milijun kuna u idućih godinu i pol.

"U području brige i održavanja stambenih zgrada GSG Velika Gorica još jednom se potvrdio kao partner Grada i stanara u ostvarivanju sredstava i provođenju samih radova, a Velika Gorica kao jedan od najuspješnijih gradova u Hrvatskoj u ostvarivanju sredstava u nominiranim projektima", ustvrdio je direktor GSG-a Landeka.

Kuščević je obišao i radove na novom dječjem vrtiću u Cvjetnom naselju i gradskom bazenu te pritom kazao da je u Velikoj Gorici vidio "više gradilišta nego u nekim većim gradovima u Hrvatskoj".