Izbornik
Naslovnica Gradovi Novska
Izložba traje do 30. listopada

Novljanska povijest u galeriji Arheološkog muzeja u Zagrebu

Foto: GRAD NOVSKA
Važnošću se ističe nalaz manjega brončanog zvona iz 15. stoljeća. Na zvonu je plitko urezan natpis, zaziv Majci Božjoj na glagoljici Mariê mati Bo(žiê)

Do 30. listopada u galeriji Arheološkog muzeja Zagreb postavljena je izložba “Arheološka baština novljanskog kraja”, u suradnji 
Arheološkog muzeja u Zagrebu i Pučkog otvorenog učilišta Novska.

Vrijedni nalazi

Kroz pokretne nalaze, rekonstrukcije i tekstove prvi je put predstavljena arheološka baština ovoga zapadnoslavonskog grada 
i njegove okolice koja je donedavno bila gotovo potpuno nepoznata stručnoj i široj javnosti.

- Osim nekoliko predmeta koji su predstavljali slučajne nalaze bez arheološkog konteksta iz Zavičajne zbirke obitelji Sajko i Arheološkog muzeja u Zagrebu na prostoru koji administrativno obuhvaća Grad Novska do 2018. godine nije provedeno niti jedno arheološko istraživanje. Bili su poznati srednjovjekovni, odnosno ranonovovjekovni lokaliteti poput Orešić grada, Strarog grada u novljanskom Starom selu i Subockog grada, ali oni nisu nikada istraživani, a rijetke podatke o njima nalazimo u pisanim izvorima. Onda je 2018. godine započeta obnova župne crkve svetoga Luke Evanđelista pri čemu su kolege iz Instituta za arheologiju u Zagrebu, pod vodstvom dr. sc. Juraja Belaja, proveli zaštitna arheološka istraživanja koja su bacila potpuno novo svjetlo na povijesno naslijeđe ovoga kraja – kaže Ivan  Drnić, uz Slađanu Latinović jedan od autora izložbe. 

Naime, otkriveni su ostaci crkve prvotno građene u 13. stoljeću te groblja s dvije faze, kasnosrednjovjekovnom i ranonovovjekovnom kada je crkva ponovno vraćena u funkciju nakon oslobađanja Slavonije od Osmanlija 1691. godine.

Osim ovih iznimnih nalaza, u navedenom istraživanju otkriveni su i ostaci naselja iz bakrenog doba (lasinjska kultura) i ranog brončanog  doba (vinkovačka kultura, datirana u razdoblje od 2500. do 2200. godine pr. Kr.).

Od pretpovijesnih nalaza ističe se keramička zdjela na nozi bogato ukrašena tehnikom urezivanja. Sve to, i puno više iz novljanske povijesti, može se vidjeti sada u Zagrebu.