Izbornik
Naslovnica Gradovi Rijeka 10 pregleda
pokazatelji rasta gospodarstva

Obersnel: U Rijeci u 2016. godini ukupna dobit porasla za 60 posto

Vojko Obersnel
Foto: Goran Kovačić/PIXSELL
Ostvareno je i povećanje broja poduzetnika za 1,3 posto te broja zaposlenih za 3,6 posto u odnosu prema pretprošloj godini, a to je tisuću novih radnih mjesta

Riječki gradonačelnik u četvrtak je iznio pokazatelje rasta gospodarstva Rijeke u 2016. godini, među kojima su ukupni prihodi od 18,5 milijarda kuna, što je znatno povećanje prema 2015., a dobit je 2016. bila 772 milijuna kuna, što je čak 60 posto više.

Ukupna dobit u Rijeci gotovo doseže zbroj dobiti četiriju drugih hrvatskih gradova - Splita, Osijeka, Zadra i Dubrovnika, koji iznosi 794 milijuna kuna, istaknuo je Obersnel na redovitoj mjesečnoj konferenciji za novinare u Rijeci.

Ostvareno je i povećanje broja poduzetnika za 1,3 posto te broja zaposlenih za 3,6 posto u odnosu prema pretprošloj godini, a to je tisuću novih radnih mjesta.

Prednjače mali i mikro poduzetnici s područja prerađivačke industrije, građevinarstva i trgovine, a velik porast ostvarilo je i područje smještaja, proizvodnje i ponude hrane s ostvarenih 47 milijuna kuna, što je 12 posto više.

Gradonačelnik je sa zadovoljstvom iznio podatke o povučenom novcu iz EU fondova ili potpisanim ugovorima o povlačenju gradske uprave, koji od pristupanja EU iznose oko 590 milijuna kuna.

U tom je iznosu i nepovratnih 15,6 milijuna kuna po nedavno potpisnom ugovoru o nastavku energetske obnove osnovnih škola i vrtića u gradu. To se odnosi na obnovu deset škola i vrtića - fasade, vrata, prozori i krovovi, a radovi su već počeli. U studenom će se raspisati natječaj za energetsku obnovu još šest škola i vrtića, vrijedan oko 30 milijuna kuna, rekao je Obersnel.

Dosadašnja energetska obnova škola i vrtića u Rijeci vrijedi 57 milijuna kuna, a u protekle dvije godine dovršeno je 19 projekata, dodao je.

Obersnel je najavio pokretanje velikih projekata za koje se očekuje novac iz EU fondova, a to su dva centra kompetencije, za pametne gradove i brodogradnju. U Rijeci su osnovane dvije tvrtke koje će voditi te projekte. Očekuje se povlačenje 152 milijuna kuna, od čega 108,8 milijuna za centar kompetencije za pametne gradove. "Domaću komponentu ulaganja uložit će tvrtke sudionici", rekao je Obersnel.

Centre kompetencije čine umreženi sudionici s ciljem jačanja kapaciteta u istraživanju i razvoju modernih tehnologija do razine spremnosti za komercijalizaciju.