Izbornik
Naslovnica Gradovi Sisak
Predstavljeni projekti

Obilježavanje 100. godišnjice rođenja slikara Slave Striegla

Slava Striegl
Foto: Nikola Čutuk/PIXSELL
Gradska galerija Striegl programom "Galerija u gostima" obilježit će iduću godinu, kada se slavi 100. godišnjica rođenja sisačkog akademskog slikara Slave Striegla, po kojem galerija nosi ime

"Uvod u taj program je postavljena izložba Slavinih radova u velikom kabinetu Gradske vijećnice. To je mjesto gdje je i potpisan donacijski ugovor sa Strieglom, gdje je i odlučeno o osnutku galerije i mislimo da je to dobro mjesto za start tog programa koji će trajati tri godine", rekla je ravnateljica Gradske galerije Striegl Alma Trauber najavivši kako su dogovorena, ili pred dogovorom, gostovanja Strieglovih radova u Studiju "Josip Račić" Moderne galerije Zagreb, Galeriji Ružić u Slavonskom Brodu, Muzeju moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci...

"Ne radimo monumentalne izložbe već manje na mnogo mjesta, kako bi Streigl bio što prisutniji, kako bi se što više ljudi upoznalo sa zbirkom Galerije Striegl i njegovim opusom. Cilj je da te slike ne leže u depoima galerije, nego da budu što dostupnije javnosti", dodala je Trauber.

Galerija je ovih dana digitalizirala i cijelu svoju zbirku Strieglovih radova, koje je donirao pokojni autor, pa je tako na internetskim stranicama galerije sada moguće vidjeti svih 321 Strieglovih radova koje galerija posjeduje.  

Gradska galerija Striegl trebala bi uskoro dobiti i nove prostorije u tzv. Holandskoj kući koja se trenutačno uređuje, no plan je i urediti Kuću Striegl u središtu grada.

"Dokumentacija je gotova i trenutačno smo u konzultiranju s Ministarstvom kulture da li čekati pogodne natječaje iz europskih fondova ili krenuti i sami s radovima. Moj je stav da krenemo u fazama, počnemo s radovima, pa ćemo fondove uhvatiti kad budu natječaji otvoreni. Napravili smo i procjenu Kuće Muller, koja se naslanja na Holandsku kuću, te ćemo ići s ponudom otkupa te zgrade prema skrbniku vlasnika čime bi se mogao i proširiti budući kompleks koji uključuje i galeriju", rekla je na tiskovnoj konferenciji sisačka gradonačelnica Kristina Ikić Baniček.

Zgrada suda u Sisku Za kvalitetnije pravosuđe Otvorena obnovljena zgrada suda u Sisku