Izbornik
Naslovnica Gradovi Karlovac
KARLOVAC

Obnova u karlovačkoj Zvijezdi za novi sjaj najstarijeg dijela grada

1/2
Foto: Karlovac
Postavlja se nova komunalna oprema, obnavlja Muzej, samostan, kuća obitelji Mihalić...

Karlovačka Zvijezda veliko je gradilište, u tijeku su brojni projekti koji će donijeti novo ruho najstarijem dijelu grada. Najopsežniji je projekt aglomeracije koji će osigurati novu vodovodno-kanalizacijsku i drugu komunalnu mrežu, a istodobno je u tijeku obnova mnogih objekata u središtu Zvijezde; od velike Oružane, Vojne ambulante, Franjevačkog samostana, uskoro i Eparhije, a radovi traju i na brojnim drugim objektima, od Gradskog muzeja, male zgrade Poglavarstva, bivše tvornice Kamod, konstrukcijske obnove kuće obitelji književnika Stjepana i Slavka Mihalića na Gazi, nedaleko od Zvijezde...

Pet javnih zgrada

Za pet javnih zgrada, zgradu Hrvatskog doma, konstrukcijsku obnovu Gradskog muzeja Karlovac, malu zgradu gradske uprave, kuću obitelji Mihalić, zgradu Kamoda, Grad Karlovac osigurao je novac iz Fonda solidarnosti EU, a rok za završetak radova je kraj lipnja ove godine. Obnova Gradskog muzeja počela je u siječnju, a iz Fonda je osigurano 1,46 milijuna eura.

- Radi se na dodatnom betoniranju temelja, nakon čega će biti zamijenjeno cijelo krovište, izlit će se armiranobetonska ploča na tavanu, bit će otučena cijela fasada kako bi se postavila nova, ojačana mrežicom, bit će sanirani dimnjaci oštećeni u potresu, kao i sve pukotine te stupovi u atriju - pojasnila je Ana Hranilović Trubić, pročelnica gradskog Upravnog odjela za gradnju i zaštitu okoliša. Dok traje konstrukcijska obnova, Muzej priprema novi muzejski postav.

- U tijeku je izrada preliminarne muzeološke koncepcije koju radimo s našom vanjskom suradnicom, profesoricom Žarkom Vujić s Katedre za muzeologiju Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu koja će odrediti osnovne smjernice, dakle teme koje će biti u budućem stalnom postavu. Cilj nam je novi, suvremeni muzejski postav koji će na atraktivan i zanimljiv način prezentirati karlovačku povijest i postati mjesto komunikacije s građanima i turistima koji dolaze u grad i bit će nova točka kulturnog turizma u karlovačkoj Zvijezdi - rekla je Hrvojka Božić, ravnateljica Gradskog muzeja.

Do kraja lipnja trajat će i konstruktivna obnova obiteljske kuće hrvatskih književnika, oca i sina Stjepana i Slavka Mihalića, što se financira iz Fonda solidarnosti s 316.000 eura, a nakon njezine cjelovite obnove u njoj će biti ostavština književnika koja obuhvaća pet zbirki – osobne dokumente, rukopise, knjige i časopise, umjetnine te gramofonske ploče.

Pročelnica Ana Hranilović Trubić navodi da je na tom objektu uklonjeno staro krovište, žbuka sa zidova, zabatni zid, betoniran je temelj na kojemu će biti novi zid, uklonjen pod u prizemlju koji će biti zamijenjen novim s hidroizolacijom. Bit će ojačana i čitava konstrukcija kuće i postavljeno novo krovište.

Spomenička renta

Kristina Čunović, ravnateljica Gradske knjižnice "Ivan Goran Kovačić" koja će upravljati objektom nakon obnove, raduje se što će nakon obnove to biti mjesto održavanja Mihalićevih dana u autentičnom obiteljskom domu gdje će smjestiti bogatu ostavštinu obitelji koju su dobili 2018. godine i u kojoj je više od 600 naslova knjiga i časopisa; 19 rukopisa Slavka i 34 rukopisa Stjepana Mihalića, te više od 250 gramofonskih ploča.

Gradonačelnik Damir Mandić kazao je da obnova javnih objekata može biti i poticaj privatnicima da iskoriste priliku koju nudi Grad kako bi i sami obnovili svoje nekretnine u Zvijezdi. Grad je otvorio javni poziv za dodjelu sredstava spomeničke rente i do 24. travnja na njega se mogu javiti vlasnici objekata koji imaju svojstvo zaštićenog kulturnog dobra ili objekata koji se nalaze unutar kulturno-povijesne urbanističke cjeline grada Karlovca. Grad ima na raspolaganju 100.000 eura, a prijavitelju može biti odobreno maksimalno sufinanciranje za polovicu troškova obnove koja može uključivati obnovu krovišta, vanjske stolarije, fasade te statičku sanaciju. Gradonačelnik Mandić najavio je da će u idućoj godini Grad ojačati program za spomeničku rentu pa će građani moći računati na još više novca za obnovu.