Izbornik
Naslovnica Gradovi Vinkovci
ZAVRŠENI RADOVI

Obnovljena kapelica svete Ane

Foto: Grad Vinkovci
Iz Grada Vinkovaca navode kako je radove na obnovi obavio obrt za konzervatorske, restauratorske i građevinske djelatnosti Lomar iz Vinkovaca, uz preporuke Konzervatorskog odjela u Vukovaru.

Grad Vinkovci završio je obnovu kapelice sv. Ane, spomenika koji se nalazi na križanju Ulice kralja Zvonimira i Anine ulice i desetljećima unazad predstavlja jedan od prepoznatljivih simbola Vinkovaca. Spomenik na ovoj lokaciji postoji od 18. stoljeća, a u drugoj polovici 19. stoljeća poprimio je današnji izgled.

Ostavili neizbrisiv trag u obrani Hrvatske Obilježeno 30 godina od osnivanja 109. brigade Zbora narodne garde Vinkovci

Zbog zuba vremena nužna je bila sveobuhvatna sanacija kako bi se spriječilo daljnje propadanje skulpture i kapele. Na početku radova rečeno je da je zbog stanja objekta bilo potrebno ukloniti sve recentne slojeve i tonski ujednačiti čitavu površinu. Tijekom radova skulptura sv. Ane mehanički je pažljivo očišćena, nakon čega je učvršćena njezina cjelokupna površina kako bi se spriječilo daljnje propadanje.

Prema informacijama iz gradske uprave, budući da se kapelica nalazi uz samu prometnicu te je bila svakodnevno izložena svim vremenskim uvjetima, zatečena je u poprilično lošem stanju. Stoga su dvoipolmjesečni radovi, vrijedni oko 46.000 kuna, obuhvaćali sanaciju cjelokupne građe kako bi se spriječilo propadanje skulpture i kapele. Iz Grada Vinkovaca navode kako je radove na obnovi obavio obrt za konzervatorske, restauratorske i građevinske djelatnosti Lomar iz Vinkovaca, uz preporuke Konzervatorskog odjela u Vukovaru.

Inače, sveta Ana kršćanska je svetica, majka Blažene Djevice Marije čiji spomendan Katolička crkva slavi 26. srpnja. Po zavjetnom kipu u širem središtu grada ime je ponijela i ulica koja se na nj nastavlja, odnosno Dječji dom u neposrednoj blizini. Sveta je Ana u pučkoj pobožnosti simbol materinstva te joj se utječu osobito žene prije porođaja i nerotkinje, ali i majke i udovice, radnice i kućanice, odgojiteljice i vjeroučiteljice.