Izbornik
Naslovnica Gradovi Vinkovci
Ostavili neizbrisiv trag u obrani Hrvatske

Obilježeno 30 godina od osnivanja 109. brigade Zbora narodne garde Vinkovci

1/2
Foto: Grad Vinkovci
Obljetnica je prilika za okupljanje preživjelih pripadnika brigade, ratnih zapovjednika kao i članova obitelji poginulih i nestalih pripadnika brigade

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća te prigodnim programom u Vinkovcima je obilježena 30. obljetnica osnutka 109. brigade Zbora narodne garde Vinkovci koja je ostavila neizbrisiv trag u obrani Hrvatske. Bila je to prilika za okupljanje preživjelih pripadnika brigade, ratnih zapovjednika kao i članova obitelji poginulih i nestalih pripadnika brigade.

ZAŠTITA OKOLIŠA Potpisan sporazum sa Zračnom lukom: Povući ćemo EU sredstva za projekte

Ratovali na najtežoj bojišnici

– Osjećaji su uvijek jednaki pa tako i danas nakon 30 godina. Uvijek se rado sastajemo mi koji smo imali sreću da preživimo, a naša prva tema uvijek su naši poginuli i nestali prijatelji. Kao najveća pričuvna brigada Hrvatske vojske, 109. brigada imala je vrlo odgovornu zadaću s prioritetom obrane Vinkovaca pod svaku cijenu. Znači bez uzmaka i korak unatrag. Srećom, u tome smo uspjeli unatoč tomu što smo pred sobom imali neprijatelja o kojemu ne treba posebno govoriti jer znamo koliko je bio nadmoćan. Nažalost, u tim djelovanjima naši prijatelji su dali i svoje živote i zbog toga ih se svake godine na ovaj dan posebno prisjećamo – rekao je jedan od ratnih zapovjednika 109. brigade umirovljeni pukovnik Josip Matić.

109. vinkovačka brigada bila je prva pričuvna brigada ustrojena u RH. Osnovana je 28. svibnja 1991. s 1800 pripadnika s tada više nego nedostatnim naoružanjem. Kroz ovu najbrojniju pričuvnu brigadu tijekom njezina postojanja prošlo je 9604 pripadnika, a ratovala je na najtežoj bojišnici. Na istočnoj granici, na vratima Hrvatske, na bojišnici dugoj 70 kilometara, zajedno s 3. i 5. A brigadom ZNG-a i snagama dovedenih iz unutrašnjosti Hrvatske zaustavili su tadašnju JNA i razne paravojne postrojbe.

POSLJEDNJA FAZA Brod s preostalim elementima Pelješkog mosta stigao je pred luku Ploče

Povijesna uloga

Prisjećajući se ratnih godina, ratni zapovjednik 2. bojne 109. brigade Ivan Grčić rekao je da je ponosan što je bio pripadnik brigade koja je prva ustrojena od pričuvnih brigada i među tim brigadama imala je najviše žrtava. – Prošlo je 30 godina od osnutka legendarne 109. vinkovačke brigade koja je odigrala povijesnu ulogu u zaustavljanju neprijatelja na ovim prostorima. Na svemu što su činili zauvijek smo im zahvalni i kao Vinkovčani izuzetno smo ponosni na svoju brigadu – rekao je gradonačelnik Vinkovaca Ivan Bosančić.