Izbornik
Naslovnica Gradovi Osijek
Znatan porast dolazaka i noćenja u Osijeku

Od Ljeta kulture preko Kopike do ZOO-a - pravi mamac za turiste

Foto: Dubravka Petrić/PIXSELL
U prvih sedam mjeseci ove godine u gradu Osijeku zabilježena su 34.163 dolaska, što je rast od 63 posto u odnosu na 2021. godinu

Za čak 12 posto ovogodišnji je turistički srpanj u Osijeku bolji od lanjskog. U prvih sedam mjeseci ove godine u gradu Osijeku zabilježena su 34.163 dolaska, što je rast od 63 posto u odnosu na 2021. Noćenja je bilo 69.881, a to je rast od 32 posto u usporedbi s prošlom godinom.

- Dobrim turističkim brojkama pridonose brojne kulturne i zabavne manifestacije, kao i otvorenje obnovljenih bazena na Copacabani. Okosnica svih kulturnih zbivanja je Osječko ljeto kulture koje prvi put ove godine traje cijelo ljeto i svih 76 programa besplatno je za posjetitelje. A koliko Osječani vole Kopiku, svjedoči i podatak da se u samo tri tjedna otkako su otvoreni na novim bazenima kupalo više od 30 tisuća građana i gostiju - ističe gradonačelnik Ivan Radić.

Osječke ljetne noći, pak, tradicionalna je manifestacija koju zadnje subote u lipnju, srpnju i kolovozu oživljava središte grada privlačeći brojne Osječane i goste.

Druga Osječka ljetna noć, održana 29. srpnja, bila je posebnija od ostalih zbog puštanja u promet simbola grada, pješačkog mosta. Obnovljeni most tako je ponovno postao omiljeno mjesto za fotografiranje te spojio sadržaje s obiju strana Drave.

A uz lijevu obalu Drave se, osim Copacabane, smjestio i Zoološki vrt. Osječki ZOO prostire se na 11 hektara te je površinom  najveći u RH. U njemu obitava stotinjak vrsta, odnosno 650 jedinki. Novi su stanovnici mužjak afričkog lava, ris, alpake, jakovi te indijske zvjezdaste kornjače. U odnosu na pretpandemijsku 2019., osječki ZOO u prvih sedam mjeseci 2022. bilježi čak 10.000 posjetitelja više.