Izbornik
Naslovnica Gradovi Kutina
Vukovarski branitelj Vladimir Balgač Alf dobitnik je, posmrtno, Nagrade za životno djelo Grada Kutine

Odabrani dobitnici javnih priznanja Grada Kutine

Foto: Igor Kralj/PIXSELL
Godišnja nagrada Grada Kutine za 2022. dodijelit će se Matiji Sloupu, članu Atletskog kluba “Odisej” za osobe s invaliditetom, za iznimna sportska dostignuća

Gradsko vijeće Kutine prihvatilo je odluku kojom će Nagrada za životno djelo Grada Kutine za 2022. godinu biti dodijeljena posmrtno Vladimiru Balgaču Alfu za neizmjeran doprinos u Domovinskom ratu, iznimno junaštvo, stradanje i žrtvu te nesebičnu predanost i dosljednost u društvenom i humanitarnom radu. Nagrada za životno djelo Grada Kutine uručena je članovima obitelji prigodom obilježavanja Dana grada Kutine.

Branitelj i gradski vijećnik

Na istoj sjednici dodijeljena je Godišnja nagrada Grada Kutine za 2022. godinu Matiji Sloupu, članu Atletskog kluba “Odisej” za osobe s invaliditetom, za iznimna sportska dostignuća na paraatletskim državnim i međunarodnim prvenstvima i izuzetan 
doprinos u promicanju sportskog ugleda Grada Kutine.

Vladimir Balgač Alf preminuo je u prosincu 2020. godine. Bio je hrvatski branitelj, pripadnik Prve gardijske brigade i branitelj 
Vukovara od početka kolovoza do okupacije grada 20. studenoga 1991. kada je završio u zarobljeništvu u logoru Stajićevo i u 
zatvoru u Srijemskoj Mitrovici. Iako je bio ranjavan i prošao pakao srpskih kazamata, Balgač je nakon razmjene 27. ožujka 1992. 
nastavio ratni put u 204. vukovarskoj brigadi i 125. domobranskoj pukovniji Hrvatske vojske. Nakon rata uključio se u politički, javni i društveni život Kutine.  

Bio je gradski vijećnik iz redova HSLS-a, zalagao se za gospodarski, komunalni i društveni razvoj grada. Organizirao je hodočašća od Kutine do Vukovara, osnovao je i Udrugu Kutina – Vukovar, bavio se humanitarnim radom i bio aktivan u svojoj župi u Kutinskoj Slatini. U Školi nogometa NK Moslavine u Kutini trenirao je više generacija djece i mladeži. Za doprinos obrani Hrvatske Balgač je odlikovan i Redom hrvatskog pletera za pokazanu osvjedočenu hrabrost i junaštvo u Domovinskom ratu.

Matija Sloup iz Atletskog kluba Odisej natječe se u kategoriji F40 (osobe niskog rasta) i tijekom 2021. godine nastupio je na pojedinačnom i ekipnom  prvenstvu Hrvatske u paraatletici, na više međunarodnih susreta, Europskom prvenstvu u paraatletici i na Paraolimpijskim igrama u Japanu gdje je zauzeo 4. mjesto u bacanju kugle hicem od 10,60 metara s novim državnim rekordom. Matija je, inače, u više navrata u bacanju kugle postavljao državni rekord, a drži i svjetski rekord u bacanju diska.

Sportski uspjesi

Na svom prvom nastupu na Svjetskom prvenstvu u paraatletici 2015. godine u Dohi osvojio je 4. mjesto u bacanju kugle. Isti  uspjeh ostvario je i na Europskom prvenstvu 2016. u Grossetu, dok je 2016. godine na Paraolimpijskim igrama u Rio de Janeiru bio osmi. Krajem svibnja 2017. postavio je svjetski rekord u bacanju diska da bi ga sljedećih godina rušio još nekoliko puta. Prije dvije godine  postao je europski prvak u Berlinu u bacanju kugle.